Ferie

Unn deg en ferie fra hverdagen. TravelBird tar deg med dit du vil!

Tilbud

Velg en avreisedato
72 tilbud
Den mest besøkte feriedestinasjonen for nordmenn er Spania

Mange opplever at hverdagen drar dem inn i rutinens monotone tåke. Det er kjedelig å føle at man alltid i den, og den eneste utveien i sikte er en skikkelig ferie. La solens sterke stråler skremmer vekk tåketeppet, og gi deg motivasjon og energi for hverdagen. Scenariet kan virke kjent for de fleste - noen ganger trenger man rett og slett bare en skikkelig ferie!

Det er gjort mye forskning på stress og ferie. Ifølge en artikkel på Psychology today, minker jobbstresset dersom man tar seg en ferie, eller noen runder golf. Dette er basert på en studie av nesten 900 advokater. Videre står det at de positive effektene av ferie også gjelder familieforhold. Tar man en familieferie styrker man noe som heter crescive bond, som er et bånd man får når man opplever ting sammen. Selv om kanskje barneferie med familie kan være stressende, viser det seg at nettoeffekten er positiv. Det samme gjelder for parforholdet, så ta med deg din bedre halvdel på ferie!

Det betyr imidlertid ikke at man alltid må dra på ferie med noen. I dagens moderne verden med internettdekning omtrent overalt og et drøss med app-er som kan hjelpe deg finne losji, mat og attraksjoner kan du helt fint dra på ferie alene. Et av fordelene med å dra på ferie helt alene er at du blir bedre kjent med deg selv. Tenk å måtte ta alt av beslutninger helt alene i løpet av en ferie, da kjenner du virkelig på hva du tenker og hvorfor. For det andre får det deg ut av komfortsonen. Nå kan du ikke lene deg på partneren eller familien din for samtaler eller middagsplaner. Kanskje dette er det ekstra dyttet du trenger for å snakke med andre reisende eller lokalbefolkningen?

Ble du fristet til å ta en ferie? Da er det godt å bo i Norge. Her har vi ganske mange feriedager, hele 25, sikret av ferieloven. Er du over 60 har du rett på én uke ekstra, og all ferie du ikke bruker i løpet av et år overført til påfølgende år. Skal du ta med barna på ferie? Mest sannsynlig ikke noe problem. Alle skoleelever i Oslo kommune får 175 dager ferie i løpet av et år. De er ofte satt til faste datoer, så husk å sjekke barnas kalender før du tar en barneferie.

Du har også rett på feriepenger, som for de fleste kommer inn på kontoen i juni. Ifølge Arbeidstilsynet har du rett på 10.2 prosent feriepenger. Altså, 10,2 prosent av det du tjente forrige år. Dersom du har rett på fem ukers ferie, er feriepengegrunnlaget på 12 prosent. Dette er penger arbeidsgiver setter av til deg i løpet av året. Det betyr at dersom du jobber frilans eller har eget firma, må du sørge for feriepengene dine selv.

Ifølge reiselivsundersøkelsen utarbeidet av Statistisk Sentralbyrå (SSB), var Spania det landet nordmenn flest reiste til i 2016. Det er altså hit feriepengene går! Det er kanskje ikke rart: sol, varme, deilig mat, herlige strender og livlige storbyer venter den som legger ferien dit. Det nest mest populære reisemålet er Sverige. Ifølge en undersøkelse svarte omtrent hver femte nordmann at severdigheter og familieparken var årsaken til Sverige-besøket. Den nest mest populære grunnen til at nordmenn reiser til Sverige er ifølge undersøkelsen prisene. Det er billigere i Sverige, så man kan gjøre mer for mindre, som kommer godt med når man er på ferie.

Nordmenn reiser i snitt på 1.7 ferieturer i året

Det tallet har ligget stabilt siden 70-tallet.

Nordmenn reiser mest

Hvordan endrer ferievaner seg over tid? Reiser vi til de samme stedene vi reiste til før i tiden? Vel, andelen nordmenn som reiser på ferie i løpet av et år har vært ganske stabil siden 1970, ifølge forskning.no. I gjennomsnitt reiser vi nordmenn på 1,7 ferieturer hvert år. Disse ferieturene varer i omtrent 15 til 16 dager. En del storbyferie blir ikke telt med. En mulig forklaring på hvorfor det ikke har endret seg nevneverdig er at såkalte weekendturer ikke er med i statistikken, da statistikken kun teller ferier på minst fire overnattinger.

Hvor vi reiser er også forandret seg. Ifølge Dette er Norge et hefte om statistikk utgitt av Statistisk Sentralbyrå, dro en tredjedel av alle norske reiser til nordiske land på 90-tallet. Nå nærmer andelen seg 40 prosent.

Vi er også på reisetoppen, hevder en artikkel fra 2014 fra VG. Åtte av ti nordmenn var på minst én flyreise de siste 12 månedene. I tillegg var hele 29 prosent av nordmenn på fem eller flere private flyreiser. Det er flere grunner til at nordmenn kan ta seg flere ferier. Blant annet har mange en stabil og god privatøkonomi, konkurranse blant flyselskapene gir billige flybilletter og god tilgang på kredittkort gjort at nordmenn har lett for å ta seg ferie. Og vi drar ikke bare på ferie til utlandet heller - nordmenn er også på reisetoppen for innenriksflyvninger. Et langstrakt land med gode flymuligheter kan forklare det, i tillegg til den gode økonomien så klart.

Også måten vi reiser på har endret seg. Tidligere måtte man ty til båt for å krysse de store havene, nå kan man bare fly rett over. Den første komersielle flyvningen over Atlanterhavet fant sted i 1958. Det er British Overseas Airways Corporation som kan ta æren for flyvningen, som drastisk reduserte tiden det tok å komme seg over Atlanterhavet. I dag krysser omtrent 600 fly Atlanterhavet mellom Europa og USA.

I tillegg til endringer i transportmidler er billige flybilletter blitt mer tilgjengelige, så du får mer for feriepenger. På 30 år har prisen på flybilletter falt over 50 prosent, da sier det seg selv at flere tar seg tid og råd til reise. Med utbredelsen av internett kan vi bestille alt vi trenger til reisen mens vi sitter i vår egen stue. Ifølge en artikkel publisert av NRK er nordmenn de fremste i Europa på å bestille reiser på nett. Hele 80 prosent av all salg skjer på nettet, og 55 prosent av dette igjen er reiser bestilt på mobilen. Drar vi til for eksempel Tyskland er situasjonen en annen, der er kun 10 prosent av salget via internett. Resten er på de omtrent 1600 reisebutikkene eller agentene.

Frankrike er det mest besøkte landet i verden

Og Paris er den tredje mest besøkte byen.

Reise- og turistindustrien er en av de største industriene i verden

Med alle som reiser og bruker penger på flybilletter, hoteller og restauranter, må reise- og turistindustrien bringe inn store penger. Gjett om den gjør: I 2016 bidro reise- og turistindustrien med hele 7.6 billioner dollar til den globale økonomien. Dette gjør reise- og turistindustrien til en av de største industriene i verden, selv med billige flybilletter!

Ifølge statista var Bangkok byen med flest overnattinger fra besøkende utenlands i 2016. Det er kanskje ikke rart når man får en storbyferie uten like her, med muligheter for strandferie hvis man reiser litt. Hele 19,41 millioner valgte å bo én natt eller mer i Bangkok. Nummer to og tre på listen var henholdsvis London og Paris. Dette sammenfaller ikke med nordmenns egne reisevaner, men nå utgjør også nordmenn en liten del av statistikken på verdensbasis.

Ifølge en artikkel fra Business Insider mener administrerende direktør for det islandske flyselskapet WOW Air at flyselskaper i fremtiden kommer til å betale passasjerer for å fly. Pengene skal komme inn etter du har kjøpt billetten, og ikke for den. Et av fremtidsvisjonene er at man kan bruke informasjon om passasjerene til å generere inntekter, slik sosiale medier som Facebook og Twitter gjør.

I løpet av de siste årene har nye aktører kommet på markedet. De aller fleste kjenner til selskaper som Airbnb og Uber. Hvorfor ikke finansiere en del av ferien ved å leie ut eneboligen mens du er på ferie, og uansett ikke bor i den? Når var sist du lette etter en taxi på ferie? Med Uber kommer taxien til deg. Tjenesten finnes i hele 614 byer over hele verden så sjansen er stor for at du legger ferien i en by med Uber tilgjengelig. For å gi et bilde på hvor stor tjenesten er blitt: I snitt ble hele 46 prosent av alle betalte bilturer i USA i første kvartal i 2015 gjort med Uber. Slike tjenester endrer måten vi planlegger feriene våre, samt hvordan vi reiser og tenker på.

Visste du at Røde Kors også er involvert i ferieindustrien? I Norge i dag finnes det familier med lav inntekt som ikke har råd til å dra på ferie. Røde Kors sitt prosjekt “ferie for alle” ble startet for å gi disse familiene en ferie, slik at barna også har noe å snakke om når de kommer tilbake fra skolen.

Ferieindustrien kan ha stor påvirkning på lokalsamfunnene. I en artikkel publisert av British Broadcasting Corporation, sa Salli Felton, lederen for Travel Foundation at turisme er den største pengeoverføringen fra rike til fattige. Men det er ikke alle pengene som går til lokalsamfunnene. Et eksempel på dette er cruisenæringen. Reiser du på ferie med cruise går som oftest pengene til aktiviteter om bord, og ikke til lokalsamfunnene du besøker.

Det finnes mange ferietyper

Velg den som passer deg!

Kjenn etter hva slags ferie du ønsker deg

Det finnes like mange ferietyper som det finnes mennesker: Bilferier, strandferier, backpacking, storbyferier, rundreiser, fjellklatringferier - det finnes virkelig ingen grenser for hva ferien din kan gå ut på!

Å ligge på stranda i solens hete med en paraplydrink i hånden, mens det krystallklare vannet slår som en klokke mot strandens fine sandkorn. Det er nok denne type ferie du mest sannsynlig assosierer med ordet ferie, nemlig strandferie. Som sagt var Spania det mest besøkte reisemålet for nordmenn i 2016 - det er nok fordi de fleste ser for seg ovennevnte scenario. Dersom du har lyst på en liten ferie uten å bruke alt for mye penger, kan TravelBirds egen Strandprisindeks hjelpe deg. Vi har regnet ut hvor mye det koster for en dag på en rekke forskjellige strender i verden. Den billigste stranden finner du i Vietnam, kalt Cua Dai Beach. Her koster det bare 116 kroner for en tube med solkrem, en øl, en flaske vann, en is og en lunsj. Ikke så veldig overraskende har Norge de dyreste strendene. På stranden i Kristiansand må du ut med hele 571 kroner, men du slipper i hvert fall bruke alle feriepenger på flybilletter!

Er du mer komfortabel foran rattet enn foran stranden er en bilferie midt i blinken for deg. Bruk din egen bil, eller lei en som er mer komfortabel med god bagasjeplass. En viktig ting å huske på er de forskjellige promillegrensene. I Slovakia, Romania, Tsjekkia og Ungarn er promillegrensen for bilkjøring på 0. Det betyr at dersom du risikerer en bot dersom du tar en kald øl til lunsj. En annen viktig ting å huske på er at biler med utenlandske bilskilt er mer utsatt for tyveri enn bilene med lokale skilt. Derfor er det viktig at man ikke lar verdisaker ligge synlige i bilen. Dersom du reiser med el-bil lønner deg seg å planlegge ladepunkter på forhånd. Da kan du spare mye tid og penger, i tillegg til hodebry ved at du kan slappe av og vite hvor du skal.

Storbyferier er også veldig populært blant nordmenn. Med billige flybilletter og gunstige hotellpriser er det blitt mer og mer vanlig å ta en weekendtur til en storby i Europa. Det kan være deilig med en lite getaway i blant, som ikke trenger å koste skjorta. Et tips er å bestille flybilletter og overnatting tidlig, da får du bedre priser. Pakk lett! En ikke ubetydelig sum kan legges på reisebilletten dersom du pakker med deg for mye. Dersom du bare skal bort et par dager, lønner det seg å tenke seg godt om hva som er nødvendig å ta med.

Husk å ordne med valuta! Du kommer ikke langt med en bunke norske sedler i utlandet. Men hvor burde du egentlig ta ut penger? Ifølge en artikkel på Hegnar er det flere variabler som bestemmer hvor det lønner seg å ta ut penger. Hvis du tar ut i Norge er kursen som oftest litt høyere, men venter du til utlandet kan du måtte betale gebyrer. Det er også viktig å huske på at du i enkelte land ikke kan betale småbeløp med kort. Derfor er det lurt å alltid ha kontanter i bakhånd.

Uansett hva slags ferie du velger er det viktig at du koser deg. Prøv etter beste evne å legge igjen jobbstress og andre problemer hjemme, slik at du kan slappe helt av og bare nyte ferien. Husk at du ikke trenger å reise for å nyte ferien! Det er ikke noe galt i å ta noen rolige dager hjemme, lage god mat eller dra på restaurant eller dra på kino eller teater.

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret