tilbud

Hotell Svolvær

Storslått natur i Nord-Norges fantastiske landskap. TravelBird hjelper deg finne et hotell Svolvær, slik at du kan få den beste reisen tilpasset akkurat deg.
Se mer:

Svolvær er inngangsporten til et av de mest anerkjente naturopplevelsene i Norge, nemlig Lofoten.

Med litt over 4500 innbyggere er Svolvær det største tettstedet i Lofoten, og mye av Lofotens turisme går gjennom byen på ett eller annet vis. Det er derfor ikke overraskende at Nordland, Svolværs fylke, har høye overnattingstall. For å analysere hvor stor hotellindustrien i Svolvær er, må vi ta utgangspunkt i tall for Nordland fylke, da Statistisk Sentralbyrå (SSB) bare publiserer disse tallene på fylkesnivå. La oss først gå tilbake ett år i tid, så vi kan se hvordan tallene for Svolvær hotell har utviklet seg. I september 2016 var det 88 862 overnattinger totalt i Nordland fylke, hvorav 12 198 kom fra utenlandske personer mens de resterende 76 664 kom fra norske innbyggere. Hopper vi frem til september 2017 får vi litt annerledes tall: Antall overnattinger i alt kom på 90 733. Av disse kom 13 668 fra utenlandske borgere mens 77 065 kom fra norske innbyggere. Som vi kan se av tallene har antall overnattinger samlet sett økt med litt over 2000. Slettest ikke verst med tanke på at 2016 var et rekordår for norsk turistindustri. Økningen skyldes hovedsakelig flere overnattinger fra utenlandske borgere. Antall overnattinger fra norske innbyggere økte med rundt 500 på hotell svolvær.

Rombelegget, altså hvor stor andel av tiden rommene er booket, er lik for september 2016 og september 2017 på 56,4 prosent. Det betyr at hotellrommene i gjennomsnitt var booket 56,4 prosent av tiden. For å sette tallene i perspektiv kan vi se på tallene for Norge som helhet. I september 2017 var det 2,13 millioner hotellovernattinger mens tilsvarende tall for fjoråret var 2,02 millioner. Det er med andre ord en økning i antall hotellovernattinger på landsbasis, som drives av vekst i steder som hotell Svolvær. Det er mye spennende som skjer i Svolværs hotellindustri, ta del i utivklingen du også!

Lær mer om Svolværs rolle under andre verdens

Eller utforsk den vakre naturen i motorbåt.

Foruten Lofotens magiske natur er det en rekke aktiviteter du kan begi deg ut på etter du har tatt inn på et hotell i Svolvær. Ta turen til Lofoten Krigsminnemuseum, og lær mer om hvilken rolle Nord-Norge hadde under krigen. Museet har et av de største samlingene av sjeldne uniformer og gjenstander i Norge. I tillegg har museet et stort bibliotek med litteratur, pamfletter og fotografier fra krigen. Utstillingen åpnet 15. Juni 1996, etter støtte fra museumslederen William Hakvaag.

Inspirasjonen til museet er operasjon Claymore, en aksjon gjennomført av britiske og norske soldater senket tyske skip og bedrifter i flere byer i Nord-Norge. Foruten Svolvær ble operasjonen utført i Stamsund, Henningsvær og Brettesnes. Totalt 52 norske soldater deltok i aksjonen som senket hele 19 000 tonn med skip og 18 fabrikker ble ødelagt. Aksjonen ble sett på som en stor suksess, og var på førstesidene i alle de store avisene i Storbritannia. Aksjonen regnes som den første store seieren over tyskerne i krigen, som svarte med å bygge bunkere og andre forsterkninger i Nord-Norge.

En fin måte å se Svolværs fjord på er med Lofoten Explorer. Den tar deg med ut i vannet i en stor motorbåt så du kommer tett på dyrelivet i den nydelig naturen. Ørner stuper ned fra himmelen og tar tak i fisk som svømmer intetanende under havoverflaten. På begge sider av båten rager snødekte, høye fjelltopper og frodig Nordlandsskog. Fikk du blod på tann? Da er kanskje et større elvecruise noe for deg. Spenn på redningsvesten, ta et godt grep om kameraet og nyt norsk natur på sitt vakreste.

Den aller største grunnen til å komme til Svolvær er den nydelig naturen, som alt ligger til rette for å oppleve på en behagelig måte. Det er dog godt å vite at Svolvær er en livlig liten by med annet å tilby enn naturens vakre utsikter og opplevelser. TravelBird mener et opphold på hotell Svolvær vil tilfredsstille alle ønsker!

Lofoten har er Norges beste surfedestinasjon

Det er også et av de bedre stedene å se nordlys.

Svolvær er den største byen i Lofoten. I tillegg til Svolvær i Vågan kommune består Lofoten av disse ytterligere fem kommunene:

  • Røst
  • Værøy
  • Flakstad
  • Moskenes
  • Vestvågøy

Det er flere grunner til at Lofoten er blitt såpass kjent som turistdestinasjon. De uimotståelige fjordene, frodige skogene som fletter seg på fjellene, dyrelivet som lever i et urørt, harmonisk samspill med naturen eller ta surfebrettet fatt. Lofoten er faktisk kjent som den beste surfedestinasjonen i Norge, i tillegg til å være verdens nordligste.

Media gir også er optimistisk og positivt bilde av Lofoten som reisemål. I april 2017 publiserte NRK en artikkel om hvordan vinteren 2016/2017 har vært for Lofoten. Talspersoner fra Lofoten er veldig fornøyde: Sammenlignet med fjoråret er antall utenlandske turister økt med 37 prosent. Reiselivssjefen i Destinasjon Lofoten sier til avisen at de ikke har hatt en mer fantastisk vintersesong i Lofoten noensinne og at hun må klype seg i armen. Hvis du kjenner kulden bare av å lese ordet vinter har du nok godt av en reise til malaga. Hun trekker frem tre ting turister vil se og oppleve i Lofoten: Surfe, gå toppturer samt fotografere naturen, fiskeværene og fjellene. I tillegg lokkes turistene av at området er eksotisk og annerledes. Du vil sikkert møte mange av dem under ditt opphold på hotell Svolvær.

Videre står det i artikkelen at siden Innovasjon Norge begynte å markedsføre nordlyset i 2006, har antall gjestedøgn i Nord-Norge gått opp 378 prosent.

TravelBird gjennomført en undersøkelse for å finne ut hva som var de mest instagrammede turistattraksjonene i verden. På førsteplass kom Disneyland i California med over 14 millioner emneknagger. Norge hadde flere navn på listen. Den som kom høyeste opp var Lofoten Islands, med over 80 000 emneknagger sikret den seg en 107. plass. Nordland fylke har også ett sted til på listen, nemlig Saltstraumen utenfor Bodø. Den karret seg til en 215. Plass. Ikke verst med tanke på at lista hadde de 470 mest instagrammede turistattraksjonene i hele verden.

Fiske har betydd mye for Svolværs utvikling som tettsted

I de senere årene har turisme også blitt en viktig inntektskilde.

Det første mennesket som kan kalles en Svolværing er Christoffer Olsen. Han døde på gården Svolvær i 1569. Det var stusselig gårdsbruk i området de neste par hundre årene. Fiskehandelen tok seg opp på 1800-tallet, og i 1893 kom Hurtigruta til Svolvær. Dette gjorde at mye av posten, maten og menneskene som skulle til eller fra Lofoten måtte gjennom Svolvær. Dette skjøt naturligvis fart på områdets byutvikling.

Den 23. mai 1898 begynte Svolvær å bli såpass stort at man vedtok at alminnelige bygningslov-bestemmelser måtte bli gjort gjeldende i området. Svolværs bystatus kom i 1918, grunnet den store befolkningsveksten. Det hadde bare tatt i underkant av ti år å gå fra 1500 til 2500 personer. Hele 60 prosent av innbyggerne i Vågan kommune bodde nå i byen Svolvær. Det var havnen som brakte inntektene via fiske, og dannet grunnlaget for byens videre næringsliv. I 1964 ble kommunene i området slått sammen og lagt under den større kommunen Vågan. Sammenslåingen kostet Svolvær bystatusen, men i 1996 fikk byen tilbake bystatusen.
Fiske er fortsatt en viktig industri for Svolvær, men turisme blir en større og større del av byens økonomi. Mye av dette kommer av tettstedet regnes som inngangsporten til Lofoten. Over 200 000 kommer hit årlig.

Et viktig landemerke du må besøke under ditt opphold på Svolvær er Svolværgeita. Denne 150 meter høye fjelltoppen ligger på sørvestsiden av Fløyfjellet på Austvågøy i Lofoten, og ble besteget for første gang i 1905. Ta motet fatt og hopp fra det ene “hornet” til det andre på toppen. Fjellet er i dag et av de mest kjente symbolene på Svolvær og Lofoten. Et must å bestige under ditt opphold på hotell Svolvær. Ga adrenalin og fjell mersmak? I så fall kan en reise til New Zealand være å anbefale.

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret