tilbud

Reise til Peru

Praktfulle fjellkjeder vokter kultur og byer fra eldgamle sivilisasjoner. TravelBird tar deg med på en eventyrlig reise til Peru.
Se mer:

Med byer i høyt og lavt samt enestående natur er Peru et av de mest varierte landene i verden.

Reis til Machu Picchu, Cusco og Lima - og opplev hvor enesteående landet er!

De høye fjellene var tidligere hjem til noen av de mektigste sivilisasjonene som noensinne har okkupert jorden. I dag kan du få glimt av tidligere storhetstider, blant annet den tidligere inkabyen Machu Picchu, som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Over 1 million reisende tar den harde turen over 2000 høydemeter for å oppleve denne mystiske byen. Like ved ligger metropolen Cusco, hele 3400 meter over havet, og er hjem til nesten 500 000 mennesker. Her lever moderne og eldre kultur i en salig og unik blanding. Matkulturen, som har utviklet seg over mange hundre år, vil sette alle smaksløkene i full dans. Ta turen østover og utforsk regnskogens skjulte arter. Få land kan måle seg med det varierte dyre- og plantelivet du finner her. Sett deg på en hest og utforsk Urubamba, den største byen i inkaenes hellige dal. Eller dra til hovedstaden Lima, den tredje største byen av alle byer i Nord- og Sør-Amerika, og opplev de kaotiske gatefestene. Den fjerde største byen kan du oppleve på en reise til New York! Uansett hva du velger å gjøre på din reise til Peru, kommer du til å bli storfornøyd!

Med nesten 9 millioner innbyggere er det få ting landets hovedstad, Lima, ikke kan tilby. Denne byen er påvirket av en rekke kulturer fra tidligere erobrere og tilflyttere, deriblant europeiske, andiske, afrikanske og asiatiske. Ta en tur til fontene ved Circuito Magico del Agua. Her danser vannet i forskjellige farger og mønstre, som du kan løpe gjennom eller under. Et perfekt sted for en romantisk spasertur eller hvor barna kan leke! Ikke glem å få med deg det spektakulære lysshowet de viser tre ganger dagen. Dra også sørover i byen, til området Miraflores. Her vil du finne et upåklagelig antall restauranter, barer, nattklubber og kjøpesentre. Området er rett ved kysten, og har en spektakulær strand hvor du kan bade, surfe, sole deg eller paraglide. På din ferie til Peru kan du være aktiv eller bare slappe av!

Vissste du at de fleste Inkabyene ble ødelagt av spanske erobrere, men siden Machu Picchu var gjemt så godt i fjellene, ble den ikke funnet?

Ri på hest eller utforsk Perus metropoler til fots. Valget er ditt!

Den tidligere inka-byen er ikke annet enn fantastisk. Etter å ha stått opp grytidlig om morgenen og gått opp bratte trapper i flere timer vil Machu Picchu endelig åpenbare seg. Nå er skyene kun en armlengde unna, og solen kaster all sin energi for å varme ruinene. Forskere tror Inkaene ikke hadde vogner med hjul, så alle steinene som ble brukt til å lage byen ble dyttet opp manuelt. Er du ekstra vågal kan du prøve deg på Inca Trail, en to eller fire dagers tur opp fjellet. Underveis vil du kunne nyte slående utsikt, jungler samt ruiner og tunneller fra Inkariket. Det er ikke rart dette er den mest populære attraksjonen i Peru. Husk å bestille billetter på forhånd, det er nemlig en daglig grense på hvor mange som får lov til å besøk området. Begrensingen er til for å beskytte området. Her er det bare å gjøre seg klar for mest givende fjellturen i ditt liv!

Tilbake til Lima: limt fast på en rekke bygninger er store balkonger, kalt Balcones de Lima. De er lukket, ikke åpne som dagens balkonger, og det med god grunn. De ble bygget på 17- og 1800-tallet, slik at kvinner av høyere rang kunne observere byen uten å bli forstyrret. I dag finner man rundt 1600 av disse spredt i Lima. Balkongene er en av hovedgrunnene til at Historic Centre of Lima, hvor de ligger, står på UNESCOs verdensarvliste.

Lei av lange fotturer? Hva med å prøve et mer klassisk fremkomstmiddel, som å ri på hest? Da kan du ta turen til Inkaenes hellige dal, i Urubamba, samme dal Machu Picchu ligger i. Denne spektakulære perlen ligger drøye én time unna Cusco, og har nær beliggenhet til mange ruiner fra Inkaenes storhetstid.
Etter din reise til Peru vil du sitte igjen med minner for livet!

Etter rideturen kan du vende snuten til storbyen Cusco.

Visste du at Cusco ligger hele 3400 meter over havet, og blir besøkt av 2 millioner reisende årlig.

Håper du er klar for en skikkelig storbyferie! Ta turen til byens pulserende hjerte, Centro Historico De Cusco! Her kan du se Cuscos hovedgate, Plaza de Armas, hvor de ikoniske bygningene Cusco Cathedral og Church La Compañía de Jesús, rager høyt på hver sin side. Begge er gigantiske monumenter bygget for mange hundre år siden. Denne delen av byen var også hjertet under Inkatiden, da selve byen var hovedstaden. Å si at dette området er stappfull av kultur og historie er en underdrivelse, rett og slett! Den spanske innflytelsen er åpenbar, men ser man litt nøyere etter vil man se spor av Inkariket, som steinveggene som pryder byen. Det er mange spisesteder og restauranter i området, fra alle verdens hjørner. Barer og klubber er det heller ikke langt mellom, og de holder koken hver dag - til langt på natt! Heldigvis trenger du ikke ta en Ibiza ferie for å oppleve uteliv!

Dersom du liker å vrikke på dansefoten kan du prøve deg på dansen Marinera, som regnes som nasjonaldansen til Peru. Man vet ikke helt hvor dansen kommer fra, men den har innflytelse fra spansk, maurisk, andisk og sigøynerfolket. Det er en pardans hvor kvinnen vifter med et lommetørkle, som skal symbolisere flørting. Hvis du ønsker mer dans, er det verdt å ta en reise til Brasil for å være med på karnevalet.

Den amerikanske New York Times-matjournalisten Eric Asimov sa det peruanske kjøkkenet er et av de viktigste i verden, og et prima eksempel på hvordan flere matkulturer over lang tid har smeltet sammen og påvirket hverandre. Det er kanskje ikke rart at Peru er kjent som et av landene med best mat. Her har rettene fått utvikle seg fra de kinesiske innvandrerne siden slavetiden, til europeerne og innfødte folkeslagene. Grunnet Perus lange kystlinje har sjømat tradisjonelt vært viktig. Den vanligste retten er uten tvil Ceviche, som er hvit fisk badet i sitron eller lemon, toppet med chili og løk. Fisken blir hverken stekt eller kokt av varme, men av sitron. Siden fisken ikke blir varmebehandlet er hygiene og ferskhet viktig. Dersom taco er mer din greie, er en reise til Mexico å anbefale!

Visste du at Camu-Camu-frukten som vokser i Perus regnskog er den frukten med høyest innhold av c-vitamin? Den kan skryte på seg hele 60 ganger mer c-vitamin enn appelsin!

Kjæledyr i Norge, middag i Peru. Vi snakker om marsvin.

Årlig blir hele 70 millioner av disse gnagerne spist i Peru! Vanligvis blir de grillet på spyd. Marsviner har vært spist i Peru i omtrent 5000 år! Skyll ned maten med det som regnes som Perus nasjonaldrink, Pisco Sour. Den lages ved å fermentere druer til sprit, som heter Pisco. Det er denne spriten brukes som base, så legger man til limejuice, sirup, eggehvite, bitterhetsekstrakt og isbiter. En forfriskende drink i varmen! Din reise til Peru vil ikke mangle gode kulinariske opplevelser!

Dersom du ikke er i det alkohollystige hjørnet, kan du prøve Inca Kola, en leskedrikk peruanerne har drukket siden 1935. Smaken beskrives av vestlige som tyggegummi eller champangebrus. Hovedingrediensen er lemon verbena, en plante med sterk sitronsmak. Planten brukes også i matretter for å gi syrlighet.

Er du glad i gatemat? Da er en reise til Peru perfekt for deg! Som de lokale sier: Det handler om de tre B-ene, bueno (godt), bonito (appetitvekkende utseende) og barato (billig). Gatematen i Peru treffer uten tvil blink på disse tre kriteriene. Start med papa rellena, fritert potet fylt med biff, løk, oliven og egg. Føler du deg litt mer dristig? En veldig vanlig gaterett er Anticuchos, som er grillet oksehjerte på spyd.

Uansett hvor lenge du planlegger å være i Peru, vil du alltid ha steder å utforske eller ting å gjøre. Dette store landet er kjent for så mangt, hva venter du på? Bli kjent med Peru du også!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret