tilbud

Reise Til Canada

I lønnesirupens land vil moderne storbyer og enorme nasjonalparker ta pusten fra deg. Bli inspirert med Travelbird!
Se mer:

I det nest største landet i verden er ishockey nasjonalsporten og halvparten av befolkningen av europeisk bakgrunn.

Storbyferie eller kaller naturen? Valget er ditt i din ferie til Canada!

Det er fort gjort å tenke at man ikke kan få traske rundt i en livlig storby og nyte urørt natur på samme ferie, heldigvis gjelder ikke dette for Candada - her får du i både pose og sekk. Dette majestetiske landet huser nemlig en av verdens største nasjonalparker, Wood Buffalo National Park, som er nesten like stor som hele Finnmark fylke! Men frykt ikke: Det er fortsatt rom for en storbyferie i Canada. Hva med å starte ferien med å få et fullstendig overblikk over storbyen Toronto? CN Tower med sine drøye 450 meter er perfekt for det, og var faktisk det høyeste tårnet i verden frem til 2009. Når du får bena trygt plantet på bakken igjen kan du begynne å utforske byen. Denne metropolen kan skryte på seg hele tre Chinatowns og to little Italiys, som sier mye om kulturmangfoldet blant innbyggerne og variasjonen i byen. Dette har ikke gått ubemerket hen. Filmskapere verden over elsker byen, da den ligner mye på det du ville sett på en reise til New York, og har alle miljøer og nyanser en regissør krever. Visste du for eksempel at filmen X-Men ble filmet i Toronto? Dette er en by med mange skjulte overraskelser og opplevelser som venter på å bli oppdaget - tar du utfordringen?

Den canadiske befolkningen er kjent for å være den hyggeligste i verden, og består av omtrent 30 millioner innbyggere. Av disse utgjør 5 millioner fransk-canadaere, med fransk som førstespråk. Resten av befolkningen har hovedsakelig engelsk som førstespråk. En annen interessant opplysning om befolkningen er at hele 90 prosent bor i et langstrakt område 200 kilometer grensen til USA.). Store byer som Toronto, Montreal og Vancouver huser over 12 millioner av de 35,6 millioner innbyggerne. Dette bosettingsmønsteret har latt store deler av landet urørt. Det er nettopp derfor en reise til Canada gir deg både i pose og sekk! Dersom Canada ga mersmak vil nok en reise til New Zealand falle i smak!

På grensen mellom Canada og USA ligger verdens mest berømte foss, Niagarafallene.

Visste du at denne massive fossen har gjort Canada til den største produsenten av vannkraft etter Kina?

Allerede før man ser fossen kan man høre vannet tordne mot vannoverflaten. Skummet som oppstår blir dratt med strømmen og jevnet med vannflaten. Velkommen til de berømte Niagarafallene! Det er tre fosser som på det meste har over 3100 tonn vann strømmende hvert sekund! Fossene har en høyde på omtrent 50 meter. Denne enorme mengden vann skaper en kraftig erosjon på omtrent 90 centimeter årlig. Det er ekstremt mye kraft i vannet, som produserer hele 4 millioner kilowatt med elektrisitet til USA og Canada. Det er ikke bare strøm fallene genererer, svimlende 30 millioner mennesker besøker fallene årlig! Og kanskje det beste av alt: Niagarafallene ligger kun halvannen time fra Toronto med bil eller buss.

Det er ikke slik at alt skjer i og rundt Toronto. Canadas nest største by etter folketall, Montreal, er en urban jungel uten sidestykke, og er den største byen i provinsen Quebec. Her har litt over en tredjedel av befolkningen et annet morsmål enn engelsk og fransk. Denne energiske byen har mye å by på av kultur, mat og fest. De som har vært her påpeker hvordan arkitekturen ligner en blanding av det beste innen europeisk og nord-amerikansk design - denne byen er en fryd for øynene!

Notre-Dam Basilica er prakteksempelet på hvor vakker denne byen er. Denne gigantiske katolske kirken ble bygget i 1665 og har byens historie malt på veggene. På utsiden kan den minne litt om et slott, med de karakteristiske to spirene som står opp på hver sin side av bygningen. Den er grå og står stødig med flere skulpturer over inngangspartiet. Ingenting kan forberede deg på det som venter deg når du kommer inn: Alle fargene som skinner deg i øynene fra de malte vinduene, til alle detaljene i kunsten som dekorerer veggene - Dette kan du ikke gå glipp av!

Dersom du ikke fikk nok av kunsten i kirken kan du ta turen til den enorme Montreal Museum of Fine Arts. Dette museet er ansett å være et av de første til å få en anstendig kunstsamling i Nord-Amerika. I dag kan museet skryte av hele 41 000 kunstgjenstander, som spenner seg fra skulpturer fra antikken til moderne samtidskunst. De har også grafikk og fotografier.

Er du er ute etter noe enda mer utenom det normale kan du ta turen til det infamøse Lachine Fur Trade Museum - et museum om pelshandelen uten like. Den ble åpnet i 1984 for å minnes betydningen pelshandel har hatt for Montreal.

Visste du at Canada har hele 6 tidssoner? Det er fordi landet er så bredt - både geografisk og innholdsmessig!

Ta turen til en av de største nasjonalparkene i verden.

Grønn, urørt natur så langt øye kan se. De enorme trærne strekker seg etter himmeltaket, omgitt av ulver, gauper, bisoner og ugler. Dyrelivet her er variert og urørt - velkommen til Wood Buffalo National Park.

Etter å ha kost deg gløgg i hjel i Canadas storbyer er det på tide å komme seg ut i naturen. Canada har faktisk en av verdens største nasjonalparker. Den er nesten på størrelse med Finnmark fylke - hele 45 000 kvadratkilometer med grønn, frodig natuen. Historien bak parken er at det i 1922 ble bestemt at man skulle beskytte verdens største flokk med frittgående skogsbison. I dag er parken hjem til omtrent 5000 av disse fantastiske dyrene. Parken anses som så viktig at den i 1983 ble satt på UNESCOs verdensarvliste. Visste du at parken er det eneste naturlige parringsområdet for trompetertrane? De startet med et lite antall fugler, og ved å la dem leve urørt i mange år i parken er bestanden vokst. Hva venter du på? Se naturen på sitt beste i Wood Buffalo National Park! Dersom Canada ikke er noe for deg er kanskje en solfylt reise til Malaga noe du trenger!

Visste du forresten at Montreal er den mest befolkede fransktalende byen i verden etter Paris?

Canada har en matkultur som får deg til å ønske magesekken hadde mer plass!

Etter å ha utforsket nasjonalparken er du klar for å nyte litt Canadisk mat. Ringer det noen bjeller? Kanskje lønnesirup? Canada er faktisk verdens største eksportør av denne delikate sirupen. Det er ikke klart hvordan de innfødte begynte å fremstille den, men man vet at det var i Canada det startet. Ikke i det søte hjørnet? Ingen problem, retten Canada er mest kjent for må være poutine, som er en fransk-canadisk rett bestående av ferske crispy pommes frites, deilige ostebiter og fyldig brun sjysaus. Retten spises ofte dagen derpå, og er kjent for sine helbredende egenskaper. Ikke tro at dette er en rett overlatt til veikroer og gatekjøkken, også dyrere restauranter av høy kvalitet serverer retten. Her kan du få varianter med gåselever, and eller hummer. Andre er kreative og lager poutine med for eksempel kinesisk eller mexikansk vri. Maten her kan definitvt måle seg med den du ville spist på en reise til Kina!

Det er tre hovedgrupper innfødte fra tiden før europeerne kom på 1500-tallet. Disse er First Nations, inuitter og métis. Det er store variasjoner i språk og kultur også innad i gruppene, og man regner med at litt over 4 prosent av befolkningen tilhører en av disse. Canada er stolte av den innfødte befolkningen, som er hjernene bak blant annet kanoer, snøsko, lacross, drakamp, lønnesirup og tobakk.

Det er ingen tvil om at Canada er et fantastisk land. En ferie hit kan være akkurat slik du ønsker den. Hoppe mellom kafeer, museer, barer eller restauranter i storbyer med skinnende skyskrapere? Eller ta med et telt og bli en del av naturen i de storslåtte nasjonalparkene med et yrende dyreliv. Her finnes noe for alle og enhver. God reise!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret