1 tilbud

Reise til Dublin

Opplev byens livlige gater og fantastiske atmosfære på din reise til Dublin! Her finner du det beste av alt, det bankende hjertet til en landsby kombinert med det kosmopolitiske utvalget til en storby.
Se mer:
Valgte filtere:
1 tilbud
Filtre Tilbakestill

Dublin er en liten hovedstad med et stort rykte, navnet kommer fra Dubh Linn, som betyr “sort dam” på keltisk, og du finner den sorte dammen i hagen til Dublin Castle.

Opplev byens unike pubkultur, fargerike hus, mange museer og muntre mennesker. Se de flotte katedralene Christ Church og St. Patrick, besøk nydelige Trinity College, lær om byens spennende vikingbebyggelse eller dra på shopping i Grafton street. Dublinere er kjent for å sin selvironiske humor, og de er på sitt mest komfortable og festlige hvis du møter dem på en irsk pub.

Dublin kan besøkes hele året, men er på sitt kaldeste og våteste om vinteren. Når du allerede er her kan du ta en reise til Skottland i samme slengen! Byens sentrum er kompakt, så du kommer deg fint rundt til fots. Skulle du bli sliten i beina benytter du deg av det store nettverket av busser og taxier som tar deg fra dør til dør. Har du muligheten anbefales det å besøke byen 17. Mars, da feirer irene St. Patrick’s Day med fest, moro og parader rundt om i byen. Da finner du parader, fest og moro i hele byen. Kle deg i deg i grønt og bli med på folkefesten!

Har du kommet til byen for å shoppe bør du ta turen til Grafton Street og sidegatene der. De fleste blir overrasket over det gode utvalget av butikker, og du finner stort sett de sammen merkene du finner i andre storbyer. Dublins shoppingsentrum gjør handleturen til en lek. Ønsker du å smake på irske spesialiteter som ristede nøtter, økologiske kjøttprodukter, ost, kjeks eller brød bør du ta turen til Red Stables Food Market som holder åpent på lørdager i St Anne’s Park.

Byens største turistattraksjon er Guinness Storehouse. Du finner bryggerimuseet midt i sentrum, og det har huset produksjonen siden 1759. Her får du en innføring i Guinness historie, bryggeprosessen, samt hvilken rolle Guiness har spilt i Irland. Er du på utkikk etter noe sterkere kan det gamle Jameson-destilleriet være noe for deg. Produksjonen av den verdenskjente whiskeyen er flyttet, men det kan likevel være spennende å se hvordan de gjorde det i gamle dager! På toppen av destilleriet har du dessuten fin-fin utsikt over byen. Du kan også delta på guidede turer med whiskeysmaking. Baileys er en annen Irsk herlighet. Kremlikøren lages av irsk whisky, sjokolade, melk, karamell og vanilje. Den ble oppfunnet i Dublin i 1974, som den første irske kremlikøren på markedet. Verdt en smak!

Spaser en tur langs elven Liffey, byens livsnerve. Ta et bilde av Ha’penny Bridge, hvor innbyggerne tidligere måtte betale en halv penny for å komme over.

Kikk innom Trinity College, som du finner midt i byen. Dette er Irlands mest prestisjetunge universitet. Det ble etablert i 1592, og målgruppen var unge protestantiske Dublinere som valgte å studere i Italia og Frankrike, og som dermed risikerte å bli convertet til katolisimen. Trinity ble et av verdens fremragende sentre for læring, med alumi som Wilde, Swift, Beckett, Lecky, Walton og Berkely. Unviersitetet forble protestantisk helt til 1793, da det begynte å akseptere katolikker. Den katolske kirken tok avstand, og frem til 1970 ble alle katolikker som registrerte seg ved universitetet bannlyst.

Universitetsområdet er vakkert, og de fleste bygningene er fra 1700- og 1800-tallet. I universitetets bibliotek finner du et vakkert illustrert manuskript kalt Book of Kells. Dette ble skrevet av munker på 800-tallet. I nærheten av universitetet finner du også staten av Molly Malone. Et bilde med henne er nesten like obligatorisk som et bilde med Sinnataggen når du er på ferie i Oslo. Dublin har huset en rekke kjente forfattere, som Oscar Wilde og James Joyce. Ta turen til Dublin Writers Museum dersom dette er av interesse.

Et annet av Dublins toppattraksjoner er Dublin Castle. Det ble bygget på begynnelse av 1200-tallet.

I nærheten finner du også Chester Beatty Library, hvor du finner en imponerende samling bøker og manuskripter fra 2700 år før Kristus frem til dette århundret. Her finner du blant annet sjeldne utgaver av Bibelen, Koranen, og jadebøker fra Kina. Visste du at det var vikinger som grunnla Dublin? Dette kan du lære mer om i Dublinia & The Viking World, et av byens mest populære museer. Du kommer til å lære mye på din reise til Irland!

National Museum of Ireland er landets viktigste kulturinstitusjon. Den ble etablert i 1877 til oppbevaring av landets arkeologiske skatter. Her finner du en rekke berømte gjenstander, som Tara-brosjen fra 700-tallet og Ardagh-begeret fra 1100-tallet. Samt Europas fineste samling gjenstander fra Bronse- og Jernalderen, samt den mest komplette samlingen keltisk metallarbeid fra middelalderen i verden. Ta turen til National Museum of Ireland – Decorative Arts & History. Bygningen var tidligere verdens største militære kaserne. Den tidlig neoklassiske gråsteinsbygningen ble fullført i 1704, og det er Thomas Burgh som står bak designet. Han står også bak kirken St Michan og det gamle biblioteket på Trinity College. Besøk dem på din reise til Dublin. Så du for deg noe helt annet? Da er en Israel reise noe for deg!

Tradisjonell Irsk mat ligner mye på britisk mat. En klassiker er Irish stew, en gryterett bestående av fårekjøtt eller lam, løk, poteter og persille.

Ellers er irene glad i fisk og sjømat, spesielt Dublin Bay Prawns og østers, som hentes utenfor kysten. Til frokost spises det gjerne Irish soda bread, en type grovbrød som blir bakt med bakepulver. Ellers finner du en rekke internasjonale matretter i denne storbyen, alt fra kinesisk til indisk, pizza og hamburger.

Pubkulturen er en viktig del av den irske nasjonalarven, og pubene dominerer byens natteliv. Dublins store utelivsgate er Temple Bar. Her finner du puber med irsk musikk som frir til turistene. Dersom du ønsker en mer autentisk opplevelse bør du ta steget utenfor turisttråkket. Mange av pubene karakteriseres som nattklubber, og holder oppe ut i de sene nattetimer, og du vil oppleve at de fleste puber ikke har noen kleskode. Noen krever litt mer stil, så det kan være en fordel å sjekke på forhånd dersom du har en spesiell pub du har lyst å dra på. Irlands eldste pub heter The Brazen Head, ellers er Doheny & Nesbitt i Lower Baggot Street også verdt besøket på din reise til Dublin.

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret