tilbud

Iran

Vil du oppleve noe nytt og annerledes, og komme hjem med en opplevelse litt utenom det vanlig, bør du booke en reise til Iran med TravelBird.
Se mer:

Ta del i en spennende og kulturell opplevelse

Midtøsten er en uoppdaget perle; hvor Iran er en av de mest anbefalte landene

Iran er en islamsk republikk som ble helt frem til 1953 kjent under navnet Persia. Dette er en stat i Vest-Asia/Midtøsten og er nabolandet til land som Pakistan, Afghanistan, Turkmenistan, Aserbadsjan, Armenia, Tyrkia og Irak. Det er et land med en høyslette med ørkener og stepper, og hele landet er er omgitt av vakre fjell. Befolkningen er på rundt 79,1 millioner mennesker, og består av mange forskjellige etniske og språklige grupper, men persere er den største andelen. Når det gjelder religion så er størstedelen av befolkningen sjia-muslimer. Den viktigste næringskilden er jordbruk med kunstig vann, og det blir dyrket alt fra hvete, ris, bygg, sukkerroe og sukkerrør. Når det gjelder økonomien er rundt halvparten sentralstyrt, og helt opp til 30 prosent av statens utgifter kanaliseres gjennom religiøse stiftelser. Det er olje- og gassproduksjonen som har vært den dominerende inntekten til landet, men det har falt som et resultat av de strenge internasjonale sanksjonene de har fått på grunn av landets omstridte atomprogram. Iran ligger innenfor et av de eldste kulturområdene i verden, og her finner du steder som Shiraz og Persepolis hvor du kan få et innblikk inn i den persiske storhetstiden. Iran har har også en veldig lang historie, og landområdet har vært hjemsted til en av verdens eldste sivilisasjoner, som trekker helt tilbake til 3000 f. Kr. Er det et sted hvor du virkelig kan oppleve spennende, kulturelle opplevelser så er det Iran. Iran blir ofte assosiert med negative overskrifter i media, som gir et inntrykk av at landet ikke er et sted for turister. Dette er noe som virkelig er en helt feil fremstilling. Iran er definitivt et sted man kan dra som turist uten store komplikasjoner, og er virkelig landet du bør dra på ferie 2018.

Lite kriminalitet og vakre omgivelser

Iran er virkelig et enestående fjelland, og naturen er helt unik

Landet har mer og mer åpnet opp for turisme, og hvis du ønsker en ny opplevelse, som ikke så mange andre har opplevd, er det virkelig anbefalt at du reiser til Iran. I 2015 kåret WTM Global Trends Report at Iran kommer til å bli et stadig mer populært reisemål, og har nå potensialet til å spille en nøkkelrolle for turismen i Midtøsten. Turistnæring har blitt mer sentralisert rundt landets økonomi, og det ser bare til å øke. Når det gjelder klima og vær har Iran et svært tørt klima, hvor somrene er varme og vintrene er kjølige. Så du bør dra til Iran utifra hvilke temperaturer du ønsker å ferieri i. De fleste severdighetene i dette landet ligger langs en nord-syd akse midt i landet. De aller viktigste byene å besøke er Teheran som er hovedstaden, Kashan, Esfahan, Yazd og Shiraz. Alle disse byene er severdigheter i seg selv. De ligger også bra plassert hvis man vil dra på dagsturer til andre attraksjoner som ligger i områdene rundt. Dette landet er en slepen diamant som enda ikke helt har blitt oppdaget. Det er faktisk så mange som 19 områder i Iran som er oppført på UNESCOs (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kommunikasjon) verdensarvliste. Dette er steder som den 2500 år gamle Perepolis, de armenske kirkene i nordvest, gamlebyen i Yazd, men også mange av landets persiske hager. Du kan i tillegg finne noen av de få gjenlevende asiatiske gepardene i verden hvis du reiser til Iran. Det er heller ikke langt hvis du ønsker å reise til Oman, som nemlig bare er to timer med fly.

Opplevelser du vil huske for livet

Vakre, historiske byer som kan imponere enhver turist

Først og fremst når du reiser til Iran må du besøke hovedstaden Teheran. Dette er ikke en by som er kjent for å være en skjønnhet, men det er likevel en by verdt å besøke. Det er en kaotisk by som du lett vil la deg fascinere av, og blir på grunn av sitt kaotiske yrende liv kalt for Irans hamrende hjerte. Du bør også oppleve Sjah Mohammed Rezas utsøkte palasser når du er på ferie i Iran. Disse er plassert ved fjellsiden nord i byen, og er et utsøkt syn. I nærheten finner du også den nedlagte amerikanske ambassaden som virkelig er noe du ikke kan gå glipp av. Denne gamle ambassaden er dekket med anti-amerikanske slagord og grafitti i forskjellige farger og fremstillinger. I Teheran finner du også et glitrende smykkemuseum, som er kjent for å være verdens største. Her kan du finne smykker i alle mønstre og former. Reiser du til Iran kan man love at det blir en aktiv ferie, og du kommer ikke til å kjede deg et sekund.

Tross dette, er virkelig bare det å ferdes rundt i Teheran en attraksjon i seg selv. Her finner du alt fra neseopererte, bertete jenter som vandrer rundt med hijaben halvveis på, til unggutter som suser rundt på scootere, og driver med rampestreker som å nappe av turbaner til mullaer. Et virkelig fascinerende og annerledes skue, som også er en stor del av sjarmen til byen. Det er mye ørken i Iran, og en av de mest populære stedene å oppleve det på er Garmeh. Dette er sted hvor daddelpalemene bruser, mens kamelkvispasjer trasker rundt, på sin helt egne, treige måte. Garmeh har blitt synonymt med sjelefred og nydelig natur, og mange Iranere drar hit for å finne ro og fred for sjelen. I dette området har kunstneren Maziar flyttet og åpnet huset sitt for alle besøkende som måtte ønske å tilbringe litt tid der. Hvis du har lyst til å finne på noe litt mer aktivt kan du for eksempel besøke saltsjøen, dra på kamelridning, eller fjellvandring. På kveldene samles alle de reisende for te og dadler; på ekte iransk vis. Kunstneren Mazias og vennene hans underholder på tradisjonelle, iranske instrumenter. Det er virkelig her du kan ta del i den iranske kulturen på en helt særegen måte. Det er en magisk opplevelse, som man ikke bør gå glipp av hvis du reiser til Iran. Ikke langt fra Teheran finner du Shemshak og Dizin, som er steder for unge, skientusiaster fra både Iran og resten av verden. Her kan du ta deg en fantastisk skiferie med nydelige omgivelser, og kanskje får du slått av en prat med noen av de lokale iranerne? De er ekstremt gjestfrie, og du skal ikke se bortifra at de kommer bort og slår av en prat i løpet av din ferie i Iran. Når du reiser til Iran er også Yazd en by du absolutt må dra innom. Dette er en gammel handelsby som lå langs Silkeveien, hvor handelsreisende kjøpte silke, tepper og andre tekstiler på sin vei mot Sentral-Asia og India. Ikke bare er byen kjent for silkevevning og håndverk, men også vindtårn og vannanlegg som ble laget for å hjelpe mot sommerheten. Dette er en by i persisk stil med svingende smale smug og spenstige basarer. En annen by er Shiraz som anses som Irans poetiske hovedstad, og har sin beliggenhet ved Zagros-fjellene. Denne byen blir tradisjonelt kalt for rosenes og nattergalenes by. Her finner du også noen av landets største universiteter, og i de livlige markedsgatene finner du også nomader som kommer for å handle inn dagligvarer. Det er i tillegg alt fra vakre hager, badehus, og persiske teppehus som du må få med deg når du er i denne byen.

Når det kommer til mat og drikke kan du få en litt annen opplevelse enn hjemme når du skal ut å spise i Iran.

En av de aller viktigste ingrediensene er safran, som brukes i så og si alle retter.

Hvis du reiser til iran er ikke maten så sterk som man gjerne først ville trodde, og har veldig enkle smaker, på samme vis som det er her hjemme i Norge. Ris er en ekstremt viktig del av matopplevelsen i Iran, og i tillegg til det brukes ofte kjøtt som lam og kylling, egg, nøtter, frukt og bær. Det er også nok av grønnsaker og meieriprodukter som yoghurt man kan få som tilbehør. I tillegg har du kebaben, som finnes i mange forskjellige varianter. Dette er som regel grillet fisk, kylling eller biff som serveres med grillet tomat og salat. I tillegg bør du virkelig prøve Dizi som er lam, tomat, løk, potet og kikerter med gurkemeie. Dette serveres med ferskt brød og er en kjent matrett i Iran. Når det gjelder fest og moro er ikke Iran det mest åpne stedet for det. De har relativt strenge regler, og selvom det har blitt mer åpent for turisme er det fortsatt visse ting man må forholde seg til når man reiser til Iran, og oppholder seg i landet. Det som også er så fint at det ikke er langt til andre reisemål i Asia, hvis du for eksempel ønsker å reise til Indonesia.

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret
Min. kjøpesum = kr 1000