1 tilbud

Reise til Jordan

Midtøstens mest liberale land venter på deg. Se alt fra eldgamle fjellbyer til romerske amfiteatre på denne ferien, med en reise til Jordan med TravelBird.
Se mer:
Valgte filtere:
1 tilbud
Filtre Tilbakestill

Har du drømt om å reise til midtøsten? Da er tiden din kommet.

En reise til Jordan er et perfekt møte med Midtøstens enestående og spennende kultur. Besøk store metropoler med flere millioner innbyggere, spis rikelig med uimotståelig mat, bli kjent med den gjestfrie og vennlige befolkningen og utforsk eldgamle handelssentre. Lokalbefolkningen snakker arabisk, men de snakker meget godt engelsk. Jordan blir regnet som det mest liberale landet i regionen. Til tross for dette skinner landets flere tusen år gamle historie gjennom dagliglivet, uten at det føles for fremmed ut. Landet er populært for ørken- og fjellvandring, spesielt med tanke på den tidligere handelsbyen Petra. Dette området, blant fjellene, står på listen over Verdens sju nye underverk. Et sted du ikke vil gå glipp av. Hovedstaden Amman er også et såkalt must. Denne fascinerende byen er bebodd av over fire millioner innbyggere. Byen er kjent for sin livlige atmosfæren, gode mat- og drikkemuligheter, kultur og historiske attraksjoner i verdensklasse. Her kan du besøke alt fra et romersk amfiteater fra romernes storhetstid til et kongelig bilmuseum. Ønsker du mer variasjon enn dette i et land er en rundreise USA noe du kanskje må vurdere!

Nedenfor følger flere reisetips og kulturinformasjon, som kommer godt med på din ferie i Jordan. Landet er godt vant til turister, med hele 10-12 prosent av nasjonalinntekten fra turistindustrien, så her er det bare å lene seg tilbake og ta ting som det kommer. Du vil ha bagasjene fulle av forventninger og forhåpninger på vei til Jordan mens på vei tilbake vil du smile bredt med bagasjer fulle av erfaringer og minner for livet. God tur.

Jordan er et stort og variert land med attraksjoner både høyt og lavt

Den desidert mest kjente attraksjonen er uten tvil Petra.

Denne gamle byen blir besøkt av nærmere 600 000 årlig, og er landets mest besøkte attraksjon. Så, hva er det som gjør denne byen så spesiell? Vel, dette tidligere handelspunktet ligger i fjellet Jebel Al-Madhbah. For å komme dit må man følge en smal vei omgitt av høye fjellsider som rager høyt til vers. Definitivt verdt å besøke når du er på reise til Jordan. Når du kommer frem til hovedplassen Al-Khazneh, skjønner du med en gang hvorfor UNESCO satte stedet på sin verdensarvliste i 1985 og uttalte at det er et av menneskehetens mest verdifulle kulturelle eiendom. Store steinmonumenter hugget i nydelige mønstre møter deg i dette nydelig landskapet.

Man vet ikke helt når byen ble bygget, men man anslår at det var en gang for rundt 2400 år siden. Byen var da hovedstad for Kongeriket Nabataean. Nabataeanene var en av flere Bedouin-stammer som levde en nomadisk tilværelse på den arabiske ørkenen. Petra ble snart et rikt handelspunkt som brakte Nabataeanerne en jevn strøm av inntekter. Ikke overraskende ble grekerne fristet av rikdommen, så de bestemte seg for å invadere byen 312 f.Kr. Til tross for at grekerne var rikere, bedre trent og hadde mer moderne våpen, var Nabataenene godt vant i ørkenterrenget, og greide å forsvare byen ved å bruke terrenget til deres fordel.

Det er flere graver i Petra. Det sies at Aaron, broren til Moses er gravlagt her. Et annet land i regionen med religiøse monumenter kan du oppdage på en Israel reise. Man kan kjenne historien under føttene og i luften når man vandrer rundt i området. Det er utrolig å tenke på at byen var så godt som “glemt” i over 1000 år fra 700 til 1812, da den sveitsiske oppdageren kom over byen, og startet en ny epoke for den tidligere hovedstaden. Det er mye å se og oppdage i Jordan, men Petra er definitvt noe av det mest unike landet har å by på. Forbered deg på et syn uten like!

Jordans hovedstad er Amman

Det er også landets mest befolkede by med litt over fire millioner innbyggere.

I tillegg til å være landets kulturelle, økonomiske og politiske midtpunkt. Hovedstaden regnes som å være en av de mest liberale arabiske byene. Det er greit å vite mens du er på din reise i Jordan. Folk er vennlige og gjestfrie. Det viser i hvert fall TravelBirds undersøkelse fra 2017.

Sommeren det året var det flere demonstrasjoner mot masseturisme i en rekke populære turistdestinasjoner som Kypros, Amsterdam og Barcelona. For å rette søkelys mot bærekraftig turisme og reiseliv, utarbeidet TravelBird en liste over de 100 mest gjestfrie byene i verden. Det hele startet med å analysere data om 500 byer fra Verdens turistorganisasjon (UNWTO). Deretter ble byene analysert etter kriterier som: Hvor beleilig er flyplassen? Hvor lykkelig er befolkningen? Hvor godt snakker de engelsk? Hvor påvirket av masseturisme er byen?

Det var totalt 7 kriterier som ble rangert fra 1 til 10. Og gjett hva, Amman kom på 58. plass totalt. Virkelig ikke verst å være blant de 100 mest gjestfrie byer, med tanke på hvor mange byer det er som tar imot turister. Hovedstaden fikk høyest poengsum på punktet ekspertvurdering. Dette punktet ble utarbeidet ved å sende 15000 spørreskjemaer til reiselivsjournalister og -eksperter. At Ammam scorte såpass høyt på dette punktet betyr at ekspertene virkelig liker byen, og mener den er gjestfri og ikke ødelagt av masseturisme.

Amman blir besøkt av rundt to millioner årlig. Dette gjør byen til den 93. mest besøkte og femte mest besøkte arabiske byen. Byen har sterk økonomisk vekst, og blir bare mer og mer populær blant turister og forretningsreisende. Din reise til Jordan er ikke komplett uten et besøk til denne perlen!

Visste du at Jordan er et av de største oliveneksportørene i verden?

Landet har hele 20 millioner oliventrær, som er levebrødet til omtrent 20 000 familier.

Dette har påvirket matkulturen betraktelig, med olivenolje og oliven i de fleste retter. Vanlige smaker kommer fra løk, hvitløk, urter, tomatsaus og sitron. En populær kryddermiks er Za’atar, en blanding av forskjellige kryddere som oregano, basilikum og timian.

Jordans nasjonalrett heter Mansaf, og lages av lam kokt i fermentert yoghurtsaus. Retten blir som oftest servert med ris eller bulgur. Det er også nasjonalretten i Palestina. Land som Iraq og Syria spiser den også, men der er den ikke nasjonalretten.

Populære matretter er humus og falaffel. En mattradisjon i Jordan er Meze. Her legger man frem flere forskjellige retter i små boller som forrett før den tyngre hovedretten settes på bordet. Noen retter du kan forvente å se på en slik meze er: - Arabisk salat - Falaffel - Humus - Halloumi - Kibbeh - kjøtt og bulgurmiks kokt i Jameed, geitemelk. - Brød dyppet i olivenolje - Aubergine fylt med diverse fyll

En reise til Jordan er perfekt for deg som liker desserter. Nyt delikatesser som Baklava, Qatayef og Halva! Baklava er, som du sikkert vet, rik og fyldig kake laget av flere lag med filodeig. Den er søt og utrolig god. Baklava er ofte fylt med nøtter og honning. Qatayet er også en populær dessert. Den spises som oftest under Ramadan, og minner om en fylt dumpling med krem, nøtter, ost eller rosiner.

Jordansk mat er sterkt påvirket av lebanesisk, palestinsk og syrisk matkultur. Mye av maten er også inspirert av Tyrkia. Mat er en viktig del av Jordansk kultur, og har en helt annen betydning for innbyggerne enn det du vil oppleve på for eksempel en rundreise i Europa. Får man gjester serverer man rikelig med mat, og det er ikke vanlig å ta med mat til selskaper - du blir servert alt. Gjestfrihet er en sentral del av kulturen deres. Man spiser sammen med utvidet familie og/eller venner. Kanskje du blir invitert til et selskap på din reise til Jordan? Slettest ikke umulig! Alt kan skje hvis du er åpen for det under dine ferieturer.

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret