3 tilbud

Reise til Krakow

Opplev fantastisk arkitektur og en saltgruve fra 1200-tallet på din reise til Krakow. TravelBird har tipsene du bør pakke med deg i kofferten!
Se mer:
Valgte filtere:
3 tilbud
Filtre Tilbakestill

Hvis du tror på legendene, så ble Kraków grunnlagt på stedet hvor en drage ble beseiret.

Hvorvidt det stemmer eller ikke får være opp til fantasien din, men det er liten tvil om at en mystisk atmosfære gjennomsyrer byen med sine attraktive torg og gater. Wawel-slottet er et av byens største trekkplastere, og i gamlebyen finner du flere bemerkelsesverdige museer og skyhøye kirker, samt Europas største torg, Rynek Główny. I Kazimierz, den tidligere jødiske bydelen, finner du synagoger, et resultat av et av det 20. århundrets største tragedier. Byens livlige bakgater og torg symboliserer byens fornyelse i det 21. århundret. Her finner du hundrevis av klubber, barer og restauranter du kan nyte på din reise til Krakow.

Wavel-slottet, Polens kulturelle og politiske hjerte gjennom 1500-tallet, er et mektig symbol på landets nasjonale identitet. Slottet er nå omgjort til museum med fem distinkte deler; den kongelige statkasse og våpenlager, statsrommene, de private kongelige leilighetene, det tapte Wawel, og utstillingen av orientalsk kunst. På Czartoryskich-museet finner du et av byens mest verdifulle maleri, “Dame med hermelin” av Leonardo da Vinci. Dagens renessansepalass stammer fra 1500-tallet, og har gjentatte ganger blitt vandalisert og plyndret av både de prøyssiske og svenske hærene. Det ble på 1800-tallet okkupert av Østerrike, som raserte to kirker og omgjorde kjøkkenet til et militærsykehus. De bygde også massive murvegger i ring rundt bygningen, noe som i stor grad har ødelagt det originale gotiske festningsverket. Restaureringsarbeid av bygget ble gjenopptatt etter andre verdenskrig, og man har til en viss grad klart å gjenopprette slottets tidligere interiør og ytre form. Kanskje du skal ta en reise til Riga mens du er her!

Ta deg en tur innom undergrunnen Rynek, denne bemerkelsesverdige attraksjonen finner du under torget, og består av en underjordisk rute som går gjennom glemte kammere og salgsboder fra middelalderen.

På Schindlers fabrikk finner du et forbløffende interaktivt museum som gir et overblikk over Nazistenes okkupasjon av byen under andre verdenskrig. Museet ligger i Oskar Schindlers tidligere emaljefabrikk. Oskar er kjent for å ha reddet medlemmer av den jødiske arbeidsstyrken fra Holocaust. Du bør også ta turen til Kościuszko-haugen. Den er dedikert til den polske militærhelten Tadeusz Kościuszko. Den 34 meter høye haugen ble oppført i perioden 1820-1823 med jord fra både de amerikanske og polske slagmarkene Kościuszko kjempet på. Inngangen finner du gjennom et lite neo-gotisk kapell. Du trenger ikke ta en reise til Venezia, Krakow har mange eventyr å by på!

Ca. ti kilometer øst for byen finner du Wieliczka saltgruve, her har de utvunnet steinsalt siden 1200-tallet. Gruven står på UNESCOs verdensarvliste, og er en uhyggelig verden av kamre og groper skåret for hånd fra saltblokker. Her finner du en labyrint av tuneller fordelt på ni nivåer, som strekker seg over 300 kilometer. Deler av gruven er åpen for deltakere på guidede turer. Gruven er kjent for sine helsebringende egenskaper, og mikroklimaets konserverende egenskaper. På en dybde på 135 meter har de etablert et underjordisk sanitorium hvor kroniske allergiske sykdommer behandles. Blant de salthuggede formasjonene finner du underjordiske innsjøer, og kapeller med tall, altertavler, og utsmykkinger slik som monumenter og statuer. Stedets største turistattraksjon er det ornamenterte kapellet av St Kinga, hvor alt fra altertavlen til lysekronen er lagd av saltstein. Saltsjøen i kammeret Erazm Barącz er også verdt besøket på din reise til Krakow. Visste du at vannet her inneholder 320 gram salt per liter?

Krakow var Polens hovedstad frem til 1609, og ligger langs elva Wisla sør i landet.

Byen berget seg nesten urørt gjennom andre verdenskrig, og her har du muligheten til å beundre byggverk fra en rekke ulike tidsepoker. Byen er polens største, og en viktig universitetsby med mange norske studenter. På din reise til Krakow finner du her bra uteliv, og nesten hundre festivaler i året. Turistsessongen er fra mai til september, med høysesong fra juli til august. Er du musikkinteressert bør du får med deg den årlige festivalen Musikk i gamle Krakow internasjonale festival, som holdes i august. Festivalen er et av høydepunktene i Polens kulturliv, og her kan du nyte klassisk musikk på ulike historiske steder i byen. Vinterferien er ikke høysesong for reiser til Krakow, har byen fortsatt masse å by på. Reiser du i desember, har du muligheten til å oppleve julemarkedene, hvor du finner tradisjonelle boder med kunsthåndverk, mat og drikke. Byen arrangerer også en en egen julekrybbekonkurranse hvert år. Bidragene er overdådige, og ser mest ut som fargerike pepperkakehus. Det er om å gjøre å få med flest mulige elementer fra byen, så Rynek Glówny-plassen med Mariakirken og det flotte slottet er gjerne med.

Den historieinteresserte bør ta turen østover til byen Oswiecim, også kjent som Auschwitz, hvor en av nazistenes mest kjente konsentrasjonsleirene ligger.

Den kunstinteresserte bør ta turen innom Museet for moderne kunst i nabobygget til Schindler, eller til torget i Podgorcé hvor du finner Apteka Pod Orlem. Museet ble totalrenovert for et par år siden, og forteller historien om den polske apoteker Tadeusz Pankiewicz som bestemte seg for å bli i gettoen sammen med jødene. Vil du se mest mulig av byen på kort tid kan du ta en tur med en av de mange åpne minibussene, eller leie din egen hestetransport. Trenger du en pause fra all sightseeingen på din reise til Krakow bør du ta turen innom Coffee Cargo, her kan de virkelig kunsten å lage kaffe! Den korte flyturen fra Norge gjør Krakow til en høyaktuell destinasjon for en helgetur. Både for deg som trenger en pause i hverdagen, og for deg som har lyst på en tur med kjæresten på Valentine's Day, eller venninnene. Byen er en kulturhistorisk oase som er vel verdt turen!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret