2 tilbud

Reise til Lisboa

La en av verdens eldste byer sjarmere deg i senk. En reise til Lisboa er en storbyferie uten like med vennlige mennesker og spenning rundt hvert gatehjørne.
Se mer:
Valgte filtere:
2 tilbud
Filtre Tilbakestill

Deilig og varmt klima, fargerike hus og bygninger, kunst og musikk rundt alle gatehjørnet og deilig mat. Gjør deg klar for en reise til uforglemmelige Lisboa.

Portugals hovedstad er perfekt for deg som vil ha en ny by å utforske. Lisboa er stor og vakker med enestående arkitektur. Videre er folk vennlige og du kan bevege deg smertefritt rundt med trikk, buss, metro eller taxi. Utelivet er yrende med et stort utvalgt av klubber, barer, restauranter og konsertlokaler. Det er nærmest umulig å kjede seg på en reise til Lisboa. Byen var tidligere Europas navle som havneby for oppdagelsesreisende. Det var en rik by med velstand og makt, men et enormt jordskjelv satte en stopper for dette i 1755. Heldigvis lever byen som en gang var "Europas hovedstad" i beste velgående. En av verdens vakreste klostre, et museum for hestekjerrer og melankolsk Fado-musikk er bare en liten knippe grunner til å besøke byen. Det bor litt over 550 000 i selve byen, men rundt 3 millioner bor i områder rundt. Visste du forresten at Lisboa er Europas mest vestliggende hovedstad og den eneste langs Atlanterhavskysten? Det er også en av verdens eldste byer, med spor hele 300 000 år tilbake i tid. Når man har hatt så mange år med, ikke nødvendigvis sammenhengende, utvikling et sted kommer reisetips lisboa godt med.

Et fint sted å starte ferien etter du har gått av fly til Lisboa er Oceanário de Lisboa er det største innendørsakvariet i Europa med over 16000 dyr. Her kan du se alt fra tropiske frosker til enorme haier og søte pingviner. Dette er et av de få akvariene i verden hvor du kan se en månefisk. De kan bli opptil 3,5 meter lange og kan veie over 2300 kilo. En normal voksen veier som oftest rundt ett tonn. Her er det mye å se, og stedet passer ypperlig for de voksne så vel som de små på din reise til Lisboa. Selv hvis du bare er her på en liten weekendtur, er det verdt å få med seg!

Hvert gatehjørne byr på eventyr og spenning

Her er det nok å se og gjøre uansett hvor lenge du velger å bli!

Et godt sted å starte for å bli kjent med hovedstaden er Mosteiro dos Jerónimos, et enormt kloster i Belém. Allerede på utsiden vil du merke at dette er noe spesielt. Lange køer med nysgjerrige mennesker fyller den grandiose uteplassen. Klosteret er over 30 meter høyt og er pyntet med dekorasjoner og skulpturer fra topp til tå. Når du kommer inn vil du bli møtt av nydelig kunst fra portugisisk sengotisk-tid. Kunsten strekker seg fra Jesu fødsel til forskjellige helgener, men da spesielt Jerome. Dette kan du ikke gå glipp av. Dersom kultur og religion er interessant for deg kan en Israel reise være noe for deg.

Klosteret ligger i bydelen Belém på vestsiden av byen. En god tid å besøke er kanskje i paaskeferie? Dette området har lenge vært assosiert med sjøfart og portugisiske oppdagelsesreiser. Storslåtte monumenter og historiske minnesmerker ble bygget med pengene som strømmet inn fra kolonier verden over. Visste du forresten at det ligger et museum for hestevogner her? Ta en tur til Museu dos Coches, og bli ekspert på fortidens fremkomstmidler.

I gamlebyen i Lisboa finner du distriktet Alfama, byens eldste område. I tillegg til en rekke historiske attraksjoner har du et flust av Fado-barer og restauranter. Hvert gatehjørne skjuler noe nytt å utforske på din reise til Lisboa. Kommer du tidlig nok kan du se folk selge fisk fra husene sine. Det var tidligere et område hvor rike innbyggere hadde villaene sine. Det forandret seg etter jordskjelvet i 1755, da de store husene ble ødelagte. Arbeiderklassen så sitt snitt og tok over området. I tillegg til å flytte inn og gjøre det mer folkelig, ble det et populært sted for kjøp og salg av fisk. Ta turen i juni dersom du ønsker å se området fullt av liv og røre, det er nemlig et par store begivenheter der den måneden.

Sett en kulturell spiss på din lisboa ferie ved å ta en tur til Museu Calouste Gulbenkian. Her ligger en av verdens vakreste private kunstsamling. Oljemannen Calouste Gulbenkian var en av 19-hundretallets rikeste menn. I sine eldre dager flyttet han til Portugal, og donerte vekk all kunsten sin til landet da han døde i 1955.

Fado er klassisk portugisisk sang og klimpring på gitar

Man finner innflytelse fra alle verdens hjørner i matrettene.

Det portugisiske kjøkkenet er preget av den lange kystlinjen, med utsøkte fiskeretter. Innflytelse fra tidligere kolonier er også fremtredende. Dette kommer spesielt frem i bruken av eksempelvis den afrikanske chillien piri piri og krydder som kanel, vanilje og safran. Til frokost spiser man som regel brød med smør, syltetøy ost eller skinke. Søt bakverk er også populært, i tillegg til frokostblanding med yoghurt og frukt. Det er ikke uvanlig å bruke over én time på lunsjen som spises mellom klokken 13 og 15. Middag blir som oftest servert rundt klokken 8. Det er vanlig å spise suppe som forrett til middag og lunsj. Caldo verde er et populært valg. En suppe med poteter, en type bladkål, olivenolje og salt. Til dessert er arroz doce populært, som er en rett laget av ris blandet med melk eller vann samt kanel og rosiner. Desserten er også noe du vil komme over på din reise til Asia. En liten eggbolle, Pastel de nata er også veldig populært. Som du sikkert skjønner vil du aldri gå sulten på din reise til Lisboa.

Et nydelig sted å nyte god mat i Lisboa er Palácio Chiado. Lokalet er et palass bygget i 1781. Her var det høy luksus-faktor med mye kunst og overdådighet. Restauranten spenner over 7 rom, med sine egne temaer. Enorme, detaljerte kunstverk henger på veggene, og minner om en tid i rikdom. Her kan du spise alt fra lunsj til middag til en drink på kvelden, før du drar ut i storbyen!

Når du vandrer langs fargerike hus i deilig solskinn kan du komme for å høre Fado, en form for portugisisk sang som oppstod i fattigere bydeler og blant arbeiderklassen i blant annet Lisboa. Sangen er ofte akkompagnert med gitarspill. Tekstene er triste og går for det meste i lengsel og mislykket kjærlighet. Det finnes flere paralleller til blues-sjangeren. Det er verdt å merke seg at det også finnes glad fado. En morsom faktaopplysning er at i Lisboa klapper man etter å ha hørt en Fado mens man i Coimbra hoster som om man renser halsen. En fin måte å nyte Fado på er å spise på en restaurant med Fado-opptredener. Her kan du se både profesjonelle og amatører spille og synge, alt ettersom hvilket sted du befinner deg på. De gode stedene blir stappfulle, med mennesker sittende i både trapper og utganger for å nyte musikken. Det er lurt å møte opp tidlig, så opp av sengen fra ditt hotell lisboa!

Lisboa har vært Portugals hovedstad i nesten 800 år

Og var i perioder en av Europas viktigste havnebyer.

Lisboas historie går hele 300,000 år tilbake i tid. Legendene sier at Lisboa ble grunnlagt og navngitt av Ulysses til Ulissipo eller Olissopo. Navnene har fønikiske røtter og betyr fortryllende port. Under romersk herredømme ble Lisboa den viktigste byen på den iberiske halvøya, under navnet Felicitas Julia. Myrene tok over i det 8. århundre og ga den navnet tilbake. På 1200-tallet mistet Myrene kontroll over byen, og Lisboa har vært Portugals hovedstad siden. Under oppdagelsestiden var Lisboa hovedhavnen for oppdagere som ville ut og reise. Disse skipene oppdaget nye steder i Sør-Amerika, Afrika samt en ny vei til India. Denne tiden i rikdom endte brått i 1755, da et kraftig jordskjelv ødela over halvparten av bygningene i byen. Jordskjelvet startet flere branner, attpåtil kom en enorm tsunami og knuste porten som var blitt så sentral i Europa.

Det er mye å se og gjøre i Lisboa. Det er ingen lov mot å drikke alkohol offentlig og befolkningen er hyggelige og hjelpsomme. Maten er billig og god, og vintertemperaturene er en av de varmeste du får i Europa. Perfekt til en reise i vinterferien.Da gjenstår det bare å ønske lykke til på deres reise til Lisboa!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret