2 tilbud

Reise til Marrakech

Folksomme gater med slangetemmere og matboder. Denne livlige metropolen er et ypperlig sted for storbyferie. TravelBird tar deg med på en reise til Marrakech!
Se mer:
Valgte filtere:
2 tilbud
Filtre Tilbakestill

Eksotiske markeder og fargerike hager. Den tidligere hovedstaden byr på en storbyferie uten like.

Biler tuter og motorsykler råkjører forbi. Lukten av deilig peppermynte-te fyller luften og blander seg med duften fra krydderbodene langs veien. Rundt deg hører du folk snakke arabisk og fransk. Landet var tross alt under Frankrike frem til 1956. Det var også da landet gikk fra å være hovedstad til tidligere hovedstad. Omtrent 1 millioner mennesker våkner opp i byen hver morgen og kaller den sitt hjem. Befolkningen er vennlige og hjelper deg gjerne. Du finner taxier overalt til en billig penge, så transport er aldri et problem. Kjenn den raske pulsen, men samtidig i avslappende omgivelser, i det verdenskjente markedet Djema al-Fna. Markedet er som en bro mellom nåtid- og fortid med teaterstykker og slangetemmere. Besøk den tidligere koranskolen Ben Youssef Madrasa, som gir et innblikk i flere århundre gammel islamsk kunst. Prisnivået er lavt, så du får mye for pengene. Dette kommer godt med i det kulinariske. Maten her har innflytelse fra spansk, fransk og arabisk kjøkken. Matboder langs veien holder deg mett og ferskpresset appelsinjuice gjør seg godt i solvarmen, du er jo tross alt på reise til Afrika!

I dag ser man på byen som delt i to. Medinaen altså gamlebyen, har markedene og underholdningen. Her finnes mange eldre bygninger og monumenter av høy historisk og kulturell verdi. Den andre delen av byen er utenfor murene som definerer medinaen. Det er her ute de aller fleste i byen bor, og man finner kontorer og forretningsbygg. Det er mest sannsynlig her ditt hotell i Marrakech ligger.

Etter noen dager i denne byen vil du forstå hvorfor den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill Marrakesh sa følgende: Marrakech er rett og slett det fineste stedet på jorden å tilbringe en ettermiddag. Denne nydelig byen har alt til rette for å gi deg en uforglemmelig ferie: mat, vennlig befolkning, kultur samt historie rundt hvert gatehjørne. Det kan bli varmt i sommermånedene, så det er lurt å holde seg dehydrert. Lokalbefolkningen har ofte hodeplagg for å beskytte seg mot solstrålene. Les videre for å få flere Marrakech reisetips!

Besøk koranskolen hvor 900 studerte flittig

Flere århundre gammel kunst sitter fortsatt i veggene.

Det er et hav av ting å gjøre på din reise til Marrakech. Denne tidligere hovedstaden er proppfull av museer, markeder, mennesker, kafeer og restauranter. På din Marrakech reise vil du merke at byen dessverre ikke har kystlinje, så dersom det er strandferie du lengter etter er nok en reise til Mauritius noe for deg.

Start din reise til Marrakech med det livlige markedet Djema al-Fna i medinaen, altså gamlebyen. Tidlig om morgenen kan man allerede høre slangetemmerne blåse liv i plassen med hypnotiserende noter. Om dagen er markedet dekorert med appelsinjuice-selgere og tradisjonelle vann-selgere.Markedet er forholdsvis rolig til kvelden kommer, hvor det blir liv og røre med restauranter og gateteater. Kanskje dere kan prøve dere som skuespillere dersom du er på en gruppereise? Det har vært gateteater her siden plassen var et sted for offentlige henrettelser i 1050. Markedet har en sentral plass i marokkansk historie og kultur. Etter lokalbefolkningen ba om å verne området slik at tradisjonene ikke skulle forsvinne ble UNESCO inspirert til å lage listen Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity.

Hva hadde man fått dersom en fransk kunstner brukte 40 år på å lage en hage? Svaret er Jardin Majorelle. Denne nydelige hagen er en av byens mest besøkte attraksjoner. Denne fargerike hagen er hjem til 300 plantearter fra 5 kontinenter, midt i byens hete. Men det er ikke bare hagen som tiltrekker folk fra nært og fjernt hit. Stedet er nemlig også et museum med 600 artikler fra Marokkos innfødte. Alt fra tekstiler, instrumenter, religiøse gjenstander, smykker og klær er i utstillingen.

Ben Youssef Madrasa var tidligere den største koranskolen i Nord-Afrika, med hele 900 studenter på sitt meste. Den tidligere skolen er rikt utsmykket med veggmalerier og -mønstre. Se hvordan de brukte det naturlige lyset til å lage klasserom Bygget var en fungerende koranskole til 1960, og man antar den ikke har forandret seg mye fra hvordan den så ut da den stod ferdig i 1565. Man anser derfor kunsten her til å være representativ for hvordan islamsk kunst så ut for flere hundre år siden. Intrikate mønstre og former med arabisk kalligrafi preger veggene.

Spis alt fra utsøkt sjømat til mettende lammesupper

Vær med på å avslutte fasten med Harira.

En reise til Marrakech byr på litt av en kulinarisk opplevelse. Kjøkkenet her har innflytelser fra spansk, arabisk og fransk matkultur. Kjøttet går som regel i biff, geit, sjømat, lam og kylling. Det er vanlig å spise brød til de fleste måltider. Sentrale ingredienser er syltet sitron, argan-olje, olivenolje og tørket frukt. Det brukes mye krydder hvorav safran, mint, paprika, kummin, koriander og oregano er de vanligste. Visste du forresten at marokkanere har en krydderblanding med de beste krydderne de har? Blandingen er forskjellig fra butikk til butikk og familie til familie. Kryddermiksen heter Ras el Hanout og kan ta noen ganger ha så mye som 30 forskjellige krydre.

Til frokost er B’ssara populært. Denne herlige suppen består av hestebønner, løk, purreløk, poteter, gulrøtter, cumin, toppet med olivenolje og et fersk brød til.
Marokko har en lang kystlinje, så sjømat er også populært. Dog Ikke like populært som i den nåværende hovedstaden, Rabat. Fish med chermoula er en populær sjømatrett. Chermoula er en marinade av urter og krydder og gir fisken en nydelig smak. Det er også vanlig å grille fisken for å gi den ekstra smak i tillegg til marinaden. En rett som spises spesielt mye under ramadan er Harira. Det er vanlig å avslutt fasten ved soloppgang med retten som består av tomater, linser, kikerter og lam, skvist lemon og koriander. Ved siden av har man en type kringle som heter chebakia. Chebakia er fritert så dekket i honning, rosevann og sesamfrø. Det skal i hvert fall ikke mangle på delikatesser på din reise til Marrakech!

Som drikke er grønn myntete vinneren. Marokko er faktisk et av de største importørene av te i verden. Selve te-lagingen kan være seremoniell, spesielt hvis den blir brygget foran gjester. Det er vanlig at mannen i familien serverer teen til gjestene. Det er ansett som frekt å takke nei til te. Viktigheten av te kan du også oppleve på Tyrkia reiser.

Marrakech har vært gjennom mange erobringer.

Byen var hovedstad frem til 1956

Denne vidunderlige byen ble grunnlagt for over tusen år siden, i 1062. På den tiden hadde byen rolle som hovedstad i Almoravidene. Marrakech ble en viktig islamsk by med mye makt og et sentralt sted for handel. Rikdommen og statusen varte til midten av 1200-tallet, da Meridinene overtok byen. De hadde allerede en hovedstad, og investerte ikke i Marrakech. Naturligvis gjorde dette at infrastrukturen hang etter, og byen var ikke lenger et sentralt punkt i Nord-Afrika. Handelskaravanene sluttet å komme rullende inn, Inntektene stupte og byen ble forsømt. Dette varte i et par, tre hundre år før Saadinene tok over styringen i byen i 1522. Byen var i dårlig tilstand med mange ruiner.

Etter å ha satset på byen, bestemte Saadinene seg for å gjøre Marrakech til hovedstad 30 år senere i 1551. Frem til 1600-tallet ble det bygget mange fine bygninger i byen. Sakte, men sikkert vendte byen tilbake til sitt tidligere storhetstid-jeg.

Byens gode tider tok dessverre slutt. I 1669 ble byen igjen erobret og utviklingen demmet opp. På midten av 1700-tallet ble byen igjen oppbygget. Franskmennene tok over den daværende hovedstaden i 1917. Hele landet var under Frankrike i nesten 40 år til 1956. Da ble Marokko uavhengig og man fikk et skifte i landets ledelse. Følgelig ble det bestemt av hovedstaden ikke lenger skulle være Marrakech, men Rabat, som den fortsatt er den dag i dag. Visste du forresten at dersom du hører fransk på din reise til Canada er det fordi Franskmennene hadde makten der også?

En reise til Marrakech er en storbyferie uten like. Landet har mye innflytelse fra vestlige land, men islam og Nord-Afrikansk kultur skinner gjennom. Dette gir byen en eksotisk og spennende atmosfære uten å være for intens. TravelBird ønsker deg en uforglemmelig ferie Marokko!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret