tilbud

Reise til Myanmar

Dette buddhistiske tempellandet kan by på religiøse opplevelser i verdensklasse. Bestill din reise til Myanmar med TravelBird i dag!
Se mer:

Kultur og historie er godt bevart i Myanmar. Dersom du er interessert i å lære mer om buddhisme er dette definitivt landet for deg.

Sørøst i Asia finner vi det magiske landet Myanmar. Dette er et land helt utenom det vanlige: Fra den uimotståelige matkulturen til de enorme tempelbyene og religiøse bygningene, er det ingen tvil om at en reise til Myanmar kommer til å imponere deg. Omtrent 90 prosent av landet er buddhister, så selv de mest avsidesliggende landsbyene har templer for bønn. Utdanning er sett på som veldig viktig, så noen av disse templene fungerer som sekulære-skoler også. Den største folkegruppen er Bamar, som utgjør 68 prosent av befolkningen. Det anbefales å dra i mellom november og februar. Da er det tørt og kjølig, relativt til resten av året i hvert fall. Landets har lenge vært lukket for turister og utenlandske selskap. Dette har gjort at store deler av landets flotte naturlandskap ligger urørt - hele halvparten av landet er frodig og tropisk skog. Perfekt dersom du er på backpacking Asia og trenger et avbrekk fra storbyer. I tillegg er det billige hoteller!

Helt til år 2006 var Yangon hovedstaden i Myanmar. Med over 7 millioner innbyggere er byen landets største, og følgelig det viktigste kommersielle området. Utviklingen har virkelig skutt fart etter de nye økonomiske reformene. Merk at man fremdeles betaler man det meste med kontant. Det anbefales å ta ut penger på flyplassen, fordi man får gunstige betingelser. I takt med den økende turismen dukker det stadig flere og flere minibanker opp, så styr unna gatevekslere!

Start det hele med å besøke Shwe Oo Min Natural Cave Pagoda, et buddhistisk tempel. Det er dog ikke hvilket som helst tempel. Den ligger nemlig i en grotte og er full av kunst og skulpturer - hele 9000 gullstatuer av Buddha kan ses her. Det er en sterk opplevelse å se alle statuene i forskjellige farger, fasonger og størrelser. Definitivt noe utenom det vanlige! Dersom dette hørtes interessant ut, kan det vakre templet i en enorm hule ved Hua Hinz, være verdt å besøke på din Thailand reise.

Den tidligere hovedstaden har enormt mye å by på

Eldgamle templer og en gigantisk liggende buddha er bare noe av det.

Midt i den tidligere hovedstaden Yangon lyser et gulltempel opp. Hele 27 tonn gull og over 7000 diamanter pryder den nesten 100 meter høye stupaen, som regnes som et av de helligste i buddhismen. En stupa er et buddhistisk tempel som inneholder relikvier, vanligvis gjenstander fra tidligere munker eller nonner. Det sies at 8 hårstrå fra selveste Siddharta Gautama, buddhismens grunnlegger, ligger her. Stupaen ble bygget et sted mellom år 600 og 100 f.kr. Ifølge buddhistiske fortellinger ble den bygget for 2600 år siden. I så fall er det den eldste buddhistiske stupaen. Siden 1400-tallet har folk donert gull til stupaen for vedlikehold. Det startet med dronningen Shin Sawbu, som donerte vekten sin i gull. Detaljene i stupaen er utrolige, med vakre små mini-templer med statuer inni spredt over området. Den store variasjonen i templer gjør at det alltid er noe nytt å utforske på din reise til Myanmar. Det finnes faktisk flere templer med deler fra Buddha. På en reise til Singapore kan du besøke et tempel med Buddhas tann.

Mens du er i Yangon og i humør for religiøs søken, kan du ta turen til Chaukhtatgyi Buddha som er en 66 meter lang statue av buddha liggende. På fotsålen hans kan du se 108 symboler som symboliserer Buddhas 108 lakshanas, altså kvaliteter han hadde. Merk at knærne og skuldrene dine burde være dekket før du trer inn i tempelet.

Når du begynner å bli sulten kan spise på restauranten som regnes som den beste i byen, nemlig restauranten Le Planteur. Her får du en blanding av fransk og myanmarsk mat og kultur. Restauranten serverer mat av høy kvalitet, og blir sammenlignet med restauranter med Michelin-stjerner. Spisestedet ligger ved en liten innsjø i en restaurert villa full av kunst.

Tempellandskapet i Bagan tar flere dager å utforske

Over 2200 templer fordelt på 100 kvadratkilometer venter på deg.

I distriktet Tuanggyi mitt i Myanmar finner du landets nest største innsjø, Inle Lake. Her vil du se flere fiskere, som bruker spesielle ro-teknikker foten for å manøvrere seg i vannet. Det er også flere hus står på vannet. Det et fredfullt sted med templer og autentisk mat. Her kommer du tett på den myanmarske levemåten og kulturen. Innsjøen er hjem til flere endemiske dyrearter. Deriblant over 20 sneglearter og 9 fiskearter.

Etter innsjø-byen passer det fint å besøke tempel-byen. Den heter Bagan og ligger nord for Yangon. Byen var tidligere hovedstad i riket Pagan, det første riket som samlet regionene som senere ble moderne Myanmar. Dette praktfulle område er et av landets mest populære severdigheter, og det er slettes ikke rart: blant langstrakte gressletter ligger over 2200 templer, med hver sine særpreg og rike detaljer. Området er alt for stort til å utforske til fots, så TravelBird anbefaler å leie sykkel, sitte på hest og kjerre, taxi eller varmluftsballong. Å leie sykkel koster rundt 12 kroner dagen, hest og kjerre for to eller tre personer koster rundt 120 kroner dagen, mens taxi koster deg fra 170 til 400 kroner dagen. Dersom du ønsker å besøke det største buddhistiske templet i verden må du ta en reise til Indonesia. Her finner du templet Borobudur.

Det best bevarte, fineste og anerkjente tempelet i Bagan er Ananda Pahto. Man regner med at det ble bygget rundt år 1100. Ut fra midten er fire 10 meter høye statuer av Buddha vendt utover. På innsiden er veggene fylt av kunst og skulpturer. Det er virkelig et syn uten like. Et annet kjent tempel er Shwesandaw Pagoda. Dette utrolig bratte templet har fem balkonger med flotte fotomuligheter og utsikt.

I myanmarsk kultur serverer man alltid de eldste først

Er det ikke ingen eldre til stede setter man av ris for å ære foreldrene sine.

Fisk og sjømat kjennetegner det myanmarske kjøkkenet. Den nære beliggenheten til Kina, Thailand og India har påvirket matkulturen. For å starte dagen kan du spise mohinga, en tradisjonell frokostrett som av mange regnes som landets nasjonalrett. Den består av risnudler i fiskesuppe med blant annet sitrongress, hvitløk, ingefær og løk. Vanligvis får man retten fra diverse boder på gaten, til en billig penge. Mye av maten går i salater kalt a thoke, som også er den foretrukne fast-fooden i storbyene. Salatene er som oftest sentrert rundt en hovedingrediens som ris, hvete, risnudler, potet, tomat eller ingefær. Den tradisjonelle måten å spise mat på er fra et lavt bord mens man sitter på bamboo-matter. Ris er som oftest hovedingrediensen, med en rekke småretter kalt hin. Hva venter du på? Bestill flybilletter og få din livs reise!

En interessant mat-skikk er at man alltid serverer de eldre først, og når de eldre ikke er tilstede, tar man en skje med ris og legger den til side. Dette gjør man for å ære sine foreldre. Man spiser med høyrehånden ved å forme risen til baller før man blander den med siderettene. Som regel blir ikke drikke servert med maten, men man får væske i form av en felles suppe eller kraft. Kniv og gafler er ikke vanlig i myanmarske hjem, men er tilgjengelige på hoteller og restauranter. Men ta det med ro, blir du invitert til et hjem på din reise til Myanmar vil de nok tilby deg kniv og gaffel!

I tillegg til innflytelse fra nærliggende asiatiske land har religion påvirket matkulturen. Buddhister spiser ikke biff og muslimer spiser ikke gris. Maten er sjeldent vegetar, da fisk og kjøtt ofte inngår. Selv når du ikke ser det, ettersom fisk og kjøtt blir mye brukt som base i blant annet supper. Vegetarmat er kun vanlig under den buddhistiske tradisjonen Wa-dwin, eller Vassa på norsk. Den varer i tre måneder under regnsesongen, og gjelder forøvrig flere steder hvis du reise til Asia. I denne perioden holder munkene seg i klosteret og mediterer, og mange unngår å spise kjøtt. Visste du forresten at Myanmar er verdens sjette største eksportør av ris? Så ikke bli overrasket når du får servert ris til omtrent hvert måltid på din reise til Myanmar!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret