2 tilbud

Reise til Nepal

Landet med verdens høyeste fjell og munker i rødt venter på deg. La TravelBird ta deg med på en uforglemmelig reise til Nepal.
Se mer:
Valgte filtere:
2 tilbud
Filtre Tilbakestill

Ta steget og reis til landet du har hørt så mye om.

Gjør deg klar for din livs reiseopplevelse.

De enorme fjellene danner en sirkel rundt det mystiske landet. I utkanten av byene lever bønner og munker et stille og rolig liv. Langt vekk fra sivilisasjonens evige materielle jag. Verdens høyeste fjell, Mount Everest, tiltrekker eventyrlystne klatrere fra hele verden. Hele åtte av verdens ti høyeste fjell er innenfor landegrensene, så dersom du har lyst til å prøve deg på fjellklatring, er mulighetene gode. Andre vil oppleve et land utenom det vanlige, og kommer hit for å klatre de kulturelle og religiøse stigene i stedet. I hovedstaden Kathmandu kan du oppleve alt fra å sitte fast i en trafikkork, til å møte munker som aldri har brukt mobiltelefon før. I 2013 rangerte TripAdvisor hovedstaden til mest “up and coming” reisedestinasjonen i Asia.

Nepal er utrolig variert, og er det landet i verden med høyest tetthet av verdensarvsteder på UNESCOs liste. Litt over 550 000 reisende var på besøk i Nepal. Gjør det du også, og opplev dette enestående landet. Kanskje som en del av okoturisme?

En drøy halvtime med taxi fra hovedstaden finner du Boudhanath Stupa, det helligste tempelet i Tibetansk buddhisme utenfor Tibet. Tempelet er en av de mest besøkte attraksjonene i Nepal, og ligger i midten av en stor sirkel. Boudhanath Stupa ser ut som en kuppel, og ut av den stikker det opp et tårn med en spire. Denne spiren er delt i 13, som symboliserer de 13 nivåene menneske må gjennom for å nå Nirvana. Ned fra tårnet blafrer det bønneflagg i forskjellige farger. Man regner med at den ble bygget på 1300-tallet. Kanskje du blir religiøs etter din reise til Nepal? Dersom reiser til religiøse-steder gir mersmak, er du nok i markedet for en Israel reise.

Buddhister bruker disse Stupaene som et sted å meditere. De inneholder relikvier av buddhistiske munker og nonner, som gjør dem ekstra hellige. Akkurat denne er den største Stupaen i verden. I 1979 havnet Boudhanath Stupa på UNESCOs verdensarvliste.

Kathmandu er Nepals hovedstad.

Kjenn på storbyens hete i bydelen Thamel.

Den raske mopeden sparker opp støvet fra bakken som legger seg som et teppe i lufta. Den skarpe lukten av krydder skjærer gjennom det tykke laget med eksos. Ivrige gateselgere prøver å selge det alt mellom himmel og jord. Velkommen til Thamel, en av bydelene med høyest aktivitetsnivå i Nepal. I denne delen av byen vil du finne alle mulige butikker, restauranter, puber og nattklubber. Det er også det beste stedet å kjøpe suvenirer til deg og de hjemme. Husk å prute, da selgere ofte sier en pris som er to til tre høyere ganger høyere enn det de er villige til å selge for.

Grunnet den sentrale beliggenheten og rike mengden hoteller er det mange reisende som velger å bo her under oppholdet. Thamel blir også brukt som en base for de som skal bestige Mount Everest. Er det noe du kunne tenke deg på din Nepal reise? Det vil i hvert fall sette prikken over i-en på din backpacking ferie.

Nok kaos, nok nåtid - på tide å skru klokken tilbake. Bhaktapur er den best bevarte gamlebyen i landet. Byen ligger 13 kilometer øst for hovedstaden, og er hjem til omtrent 230 000 mennesker. Bhaktapur er en av tre store byer i Kathmandu-dalen, de to andre er Kathmandu og Lalitpur. Her kan du besøke Budhanilkantha Temple, et hinduistisk tempel til ære for guden Vishnu. I tempelet ligger det en liggende statue av Krishna på en øy av steiner formet som slanger. Hun har et gult skjørt og ligger under et fargerikt teppe-tak. Resten av tempelet er uten tak. Dette må du få med deg på din reise til Nepal!

Statuen regnes som den største stein-utskjæringen i Nepal. Ifølge en lokal legende traff en bonde og konen hans en en statue mens de pløyet jorden. Statuen begynte å blø, og bonden og konen skjønte at den var spesiell. Senere endte den opp her.

Nepalesisk mat gir deg nye smaksopplevelser.

Prøv momos eller Dal Bhat!

Tibetansk, kinesisk, indisk og thailandsk matkultur har hatt innflytelse på den nepalesiske. Men det er viktig å huske at landet ikke åpnet grensene sine før på 1950-tallet, så matkulturen har fått utvikle seg relativt fritt. Det faktum at landet ligger høyt oppe har også påvirket matkulturen. Maten er som oftest sunn, med magre kjøtt–typer og mye grønnsaker. Den er som regel veldig sterk, så ikke hiv innpå chillien med det første! På din reise til Nepal vil du kunne spise alt fra linsesuppe til jak-kjøtt. Prøv momos, nepalesernes svar på dumpling, en fritert eller kokt bolle fylt med kjøtt, grønnsaker eller ost. Det er en av de mest populære hurtigrettene, og smaker kjempegodt! Serveres ofte med tomatbasert anchar, en type chutney. Nepal er definitivt en av våre mest eksotiske reiser!.

Den mest kjente nepalesiske retten er uten tvil Dal Bhat, en tykk linsesuppe laget av svarte linser eller bønner. Den er som regel tykk og blir servert med jimbu, en urt fra himalaya. Navnet kommer av hvit ris (bhat) og linser (dal). Dal Bhat blir som oftest servert på et brett med grønnsaker, curry og syltede grønnsaker.

Til dessert må du prøve Yomari. Disse rismel-dumplingene er som oftest fylt med chaku, en søt blanding laget fra sukkerstang. Men det finnes også moderne varianter med sjokoladefyll. Ikke glem å skylle alt ned med po cha: te laget fra teblader, jak-smør, vann og salt. Det er vanlig å drikke det til frokost, da smøret gir energi og hjelper mot sprukne lepper - Nepal er tross alt høyt oppe! Drikken blir nesten alltid servert til gjester.

I Nepal kan du besøke fødestedet til buddhismens grunnlegger.

Mayadevi Temple er en religiøs opplevelse av de sjeldne.

Nepal ligger mellom de moderne gigantene Kina og India, har det lenge vært en sted reisende, pilegrimer og kjøpmenn kunne ta en pause. Det har fungert som en smeltedigel, men landet har beholdt en unik og særegen kultur. Det bor litt over 31 millioner mennesker til sammen i Nepal. 60 prosent av disse snakker nepali. I tillegg har man 12 andre store språk og til sammen 100 språk og dialekter. Det er antatt at 80 prosent av befolkningen stammer fra Nord-India, og resten med røtter fra Tibet eller Mongolia. 80 prosent av befolkningen er hinduister og 10 prosent er buddhister. Hinduismen i Nepal er sterkt påvirket av buddhismen. En helt annen sammensetning av mennesker enn det du ville sett på for eksempel en ferie til Danmark!

En av grunnene til dette er at Siddharta Gautama, grunnleggeren av buddhismen, er født i Lumbini, som ligger sør i Nepal. Her kan du besøke den over 2200 år gamle Mayadevi Temple. Som arkeologer mener er fødestedet til Buddha 623 f.kr.

I dette området er det en rekke templer bygget til forskjellige tider av mennesker som tilhører forskjellige religioner og livssyn. Ifølge hellige Nepalske tekster er Nepal stedet hinduistiske guder og kjemper, rihis, har dratt for å meditere og slappe av i flere tusen år. Når du besøker Lumbini i dag vil du ha en rekke muligheter til å meditere med ekte buddhister og ved kjente landemerker. Du kan også slenge deg på et meditasjonskurs eller to.

Uansett om du ønsker å bestige de høyeste fjellene i verden eller finne ditt indre jeg, er Nepal et reisemål uten like. Den grasiøse naturen og unike kulturen vil alltid by på spennende opplevelser, uansett hvor lenge du er her. Er det ikke det reise handler om? Å sette seg inn i hvordan mennesker fra andre kulturer og bakgrunner, i helt andre miljøet lever og tenker. I så fall vil en reise til Nepal være den perfekte reise. God tur!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret