tilbud

Reise til New Zealand

Det eneste landet vakkert nok til å være Ringenes Herres filmsett venter på deg. La TravelBird ta deg med på en reise til New Zealand!
Se mer:

Med storslått natur og aktivitetstilbud uten like er det vanskelig ikke å la seg friste av en tur til New Zealand.

Hva har nydelige strender, grasiøs natur, moderne storbyer og adrenalinpakket eventyr til felles?

Svaret er ferieparadiset New Zealand, hvor du finner alt det ovennevnte - og mye mer! New Zealand består hovedsakelig av to store øyer, sørøya og nordøya. I tillegg er det 600 mindre øyer som krydrer havområdet. Landet har satset på turisme i flere år, og gjett om det lønner seg: Stadig flere får øynene opp for hvor enestående dette landet er, bare spør noen av de 3,5 millioner menneskene som valgte å legge ferien hit i 2016! Grunnet landets fjerne beliggenhet var det en av de siste områdene som ble befolket av menneskeheten. I hele 80 millioner år var landet var isolert og det biologiske mangfoldet fikk utvikle seg slik det ønsket, uten innblanding fra andre økosystem. Dette har ført til at øya har utviklet et unikt mangfold av arter og planter, som har ført til noen morsomheter. Blant annet at flere fuglearter mistet evnen til å fly, fordi de ikke hadde noen som jaktet på dem. Den mest kjente av disse er Kiwi-fuglen, som er landets nasjonale symbol - et bilde på hvor unikt dyre- og plantelivet på New Zealand. Ga det mersmak? Da er det på tide å utforske spennende dyre- og planteliv på en reise til Madagaskar!

Med alt New Zealand har å by på er det ikke rart en av byene kan smykke seg med tittelen «Verdens Eventyrhovedstad». Denne smigrende tittelen er gitt byen Queenstown, som ligger på den sørvestlige delen av sørøya. Å ramse opp alt man kan gjøre her ville tatt flere dager, men noen stikkord er: rafting, jet-båt, helikopter, skydive, grotter, cruise og isbreklatring. Med TravelBirds reise til New Zealand er det kun fantasien som setter grenser!

Alle disse aktivitetene kan være utmattende, men frykt ikke, det er mange fine måter å slappe av her. Queenstown har nemlig spa, romantiske turer med varmluftsballong, over 120 restauranter og barer, vinturer eller en rolig båttur mellom de utstrakte fjellkjedene. Hva med å besøke en gammel gruveby som ble bygget under gullrushet på 1800-tallet? Arrowtown ligger kun 20 minutter unna Queenstown med bil, og er en by proppfull av historie. På din reise til New Zealand er det noe å gjøre til alle døgnets tider, uansett hvor uthvilt eller sliten du måtte være!

New Zealand er befolket av 4,5 millioner mennesker.

Hele en tredjedel av disse bor i Auckland!

På nordøya finner vi byen Auckland, den største og mest befolkede byen på New Zealand. Det er faktisk den største byen i hele Polynesia, som omfatter områdene i en trekant fra Hawaii, New Zealand og Påskeøya. Hva med å starte turen med et overblikk over byen? Sky Tower, med sine 328 meter er perfekt for det. Her er det også kvalitetsrestauranter og bar, så du kan nyte mat og en kald øl mens du beundrer byen ovenfra. I bunnen av tårnet er det også en enorm kinosal med 700 seter. Visste du at en reise til Canada vil gi deg muligheten til å oppleve en av de største Når du omsider er kommet deg ut fra tårnet er det på tide å oppleve hva byen har å by på. Ta for eksempel turen til Auckland Museum, hvor du kan oppleve historien til Maoriene, øyas første menneskelige beboere.

Husker du scenene fra Ringenes Herre i hobbitbyen? Runde små hus med gress på taket er overalt å se på filmsettet, som ligger to timer med bil unna Auckland. Det er litt av en opplevelse å besøke dette området, som man tidligere kun har sett på film. Definitivt verdt det, selv om bilturen kan ta litt tid. Dersom New Zealand ikke var helt det du så for deg, kan en Zanzibar ferie være noe for deg!

Flere tours kombinerer hobbitbyen med en tur til Waitomo Caves, som ligger litt over en time unna. Her kan du ta en båttur inn i enorme grotter, men ikke hvilken som helst grotte. De er nemlig fylt av lysbiller! Det er et magisk syn å se grotten lyse opp i noe som kan minne en innendørs fremvisning av nordlyset. Visste du at på en reise til Mexico vil du kunne oppleve en av verdens lengste grotter? Dette kan du ikke gå glipp av på din reise til New Zealand!

Visste du forresten at Auckland blir kalt seilbyen?

Det er ikke rart når hele en tredjedel av husstandene i Auckland har båt.

Denne store andelen båtentusiaster kommer av at det er så gode muligheter for å seile eller kjøre båt her. Det er også en rekke kunstutstillinger og festivaler i byen du kan besøke. Den mest kjente er Auckland Art Gallery Toi o Tamaki, og ble startet i 1888. Det er den første permanente kunstutstillingen i New Zealand. Museet er hjem til over 15000 artikler, fra alle øyas tidsepoker.

På nordøya finner vi også landets hovedstad, Wellington, den nest største byen etter Auckland. Her bor litt over 400 000 mennesker, og er faktisk den byen i verden det blåser mest, med en gjennomsnittsvind på 26 kilometer i timen! Til sammenligning er gjennomsnittsvinden i Oslo omtrent 9 kilometer i timen. Her kan du besøke nasjonalmuseet, Te Papa Tongarewa, et rikt museum med landets historiske skatter. Her er det også mange Maoriske gjenstander og kunst. Inngang er ofte gratis - bortsett fra når det holdes store utstillinger. Det er seks store etasjer fylt med kunst, så her er det bare å slippe seg løs! Fra resepsjonen i andreetasje er det mulig å bli med på to visninger med guide: Introducting Te Papa og Maori Highlights. Som koster henholdsvis 15 og 20 dollar per person, med halv pris for barn.

Nå har du vært nok inne, på tide å se disse fugler alle snakker om! Zealandia er et enormt naturreservat bare to kilometer vest for bykjernen. Her vil du se over 30 sjeldne fuglearter. Noen har til og med mistet flyveegenskapene, da de ikke har hatt noen naturlige jegere.

I dag identifiserer 15 prosent av befolkningen seg som Maori.

Den største etniske gruppen på på øya er såkalte New Zealand European, med europeiske røtter.

Denne miksen har gitt landet en unik kultur og mattradisjoner. Det hele startet med innvandrere fra andre øygupper som kom til New Zealand med båt på 1200-tallet. Her bodde de i fred og utviklet sitt eget språk og kultur, som ble kjent som Maori. Da europeerne kom på 1700-tallet ble Maoriene påvirket av vestlig kultur. De hadde et godt forhold i starten, men etter hvert ble det konflikt. Mange Maori døde som følge av bakteriene europeerne tok med seg, men fra 1900-tallet gikk det bedre med dem. I dag identifiserer 15 prosent av befolkningen seg med Maori.

Man skulle tro at den 14 000 kilometer lange kystlinjen rundt landet hadde gitt sjømat en sentral plass i landets matkultur. Det er ikke like sentralt som man skulle tro, da gode jaktmuligheter har gjort viltkjøtt mer populært. Den tradisjonelle måten å steke mat på, Maori Hangi må oppleves! Man pakker inn kjøtt og grønnsaker som man legger i hull under bakken. Så legger man glovarme steiner over, som man dekker med jord, slik at varmen ikke slipper unna. Dette lar man ligge i seks timer, før man spiser det store måltidet med venner og familie. Til dessert er det Pavlola som er mest populært. Desserten, som du sikkert har hørt om og spist før, ble laget som en hyllest til den russiske ballettdanseren Anna Pavlova, etter en turne til Australia og New Zealand. Pavlova er en kake laget av merengs og krem, toppet med frukt og/eller jordbær, og ofte med kiwi.

Dersom du er en backpacker på utkikk etter spennende eventyr eller en familie med barn er New Zealand det perfekte stedet for deg. Det finnes ingen grenser for hva man kan gjøre på din reise til New Zealand!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret