2 tilbud

Reise til Sør-Korea

Spennende matretter, enorme markeder og storslått natur venter deg på din reise til Sør-Korea med TravelBird. Gjør deg klar til for å oppleve noe nytt i Asia!
Se mer:
Valgte filtere:
2 tilbud
Filtre Tilbakestill

På tide å komme seg langt vekk, til et sted hvor kimchi er hverdagsmat og eldgamle palasser pryder bybildet.

Det er selvfølgelig det spennende og varierte landet Sør-Korea det er snakk om. Denne asiatiske tigeren byr på opplevelse etter opplevelse: et enormt marked med over 5000 butikker og 20 000 ansatte? Det finner du i hovedstaden. En tidligere slum som er blitt renovert av studenter og nå står som en slående kontrast til en livlig storby? Da kan du ta turen til havnbyen Busan. Det er med andre ord ikke mangel på spennende ting å se og oppleve på din reise til Sør-Korea med TravelBird. Selv om du står midt i den yrende metroplen Seul, som er hovedstaden, kan du ta turen til det eldgamle, kongelige palasset Gyeongbokgung. Her kan du ta og føle på landets rike historie, som også er en av grunnene til mangfoldet i aktiviteter og monumenter du vil oppleve på din ferie hit. Hele 50 millioner kaller landet sitt hjem, som også er Asias tredje største økonomi. Landet har hatt en enorm økonomisk vekst siden 1960-tallet og er et av de mest velstående landene i verden. Så, hva er det du venter på? En unik reise til Asia venter på deg og dine. Så det er bare å ta seg fri fra jobb eller studie, pakke kofferten og komme seg til flyplassen. Nedenfor følger en rekke reisetips og historisk informasjon om Sør-Korea. Det kommer godt med når du skal navigere dette eksotiske landet.

Hva tenker du på når noen sier Asia?

Eller Sør-Korea for den saks skyld?

Mest sannsynlig er svaret todelt: Den første tanken kan være av store imponerende metropoler med høyteknologiske løsninger som lynkjappe tog og metro-er samt stilrene gater. Den andre tanken, og på mange måter motpolen til metropolens dagligdagse liv, kan være flere hundre år gamle rikt dekorerte templer i idylliske landområder. Uansett hvilken av disse du forventer å se i løpet av din reise til Sør-Korea vil du ikke bli skuffet. Her kan du nemlig se begge deler.

Du må nesten ta en rundreise i Europa for å få med deg like mye variasjon i kultur og landskap som en ferie Sør-Korea vil gi deg!

Palasset Gyeongbokgung er en av de mest populære attraksjonene i landet. Det var her landets herskere, altså den kongelige familien, bodde så tidlig som i 1395, i Joseon-dynastiet. Det ble bygget fem slike store palasser, men Gyeongbokgung er den desidert største. Den består av nesten 8000 rom fordelt på omtrent 500 bygninger. Siden palasset har vært såpass sentralt i Seul og koreansk maktelite, har den flere ganger blitt ødelagt. Senest på 1800-tallet av japanerne. Det er brukt betydelig med ressurser på å gjenreise og restaurere templet, som er som tatt ut av en fantasy-bok.

Palasset ligger i enden av hovedgaten i Seul, så den er lett å få øye på. Det er med andre ord ingen unnskyldninger som gjelder dersom du ikke besøker den under din reise til Sør-Korea. På en annen side har hovedstaden mye å by på, så det er forståelig om du velger å prioritere andre ting. Ta for eksempel en tur til Museet for krigshistorie, som også ligger bydelen Yongsan-gu. Museet ble åpnet i 1994, og inneholder over 33 000 gjenstander. “Bare” 10 000 av disse er på utstilling til enhver tid. Dette enorme museet består av seks deler, og har som mål å lære gjestene om militærindustrien og Koreas krigshistorie. Får du tatt en tur innom dette museet er du garantert en lærerik ferie, hvor du kan returnere med ny kunnskap om Sør-Koreas fortid.

Mat er en sentral del av den Sør-Koreanske kulturen

Det kommer du til å merke fort på din reise til Sør-Korea.

Matrettene baserer seg hovedsaklig på ris, grønnsaker og kjøtt. De mest populære ingrediensene er sesamolje, fermentert bønnestuing, soyasaus, salt, hvitløk, chilli og ingefær. Det er vanlig å ha en rekke side-retter, kalt banchan, som man spiser med ris. Disse smårettene legger man midt på bordet, og deles mellom de som nyter måltidet. Husk også på at Sør-Korea er et stort land med en rekke variasjoner innad i regionene og byene. Dette betyr at maten du får servert i sørlige strøk varierer fra maten du får servert i mer nordlige strøk.

Kimchi blir servert ved nesten ethvert måltid i Sør-Korea, men hva er det? Denne retten, eller skal man si rettene, det finnes faktisk flere hundre typer kimchi, består av alt fra saltet sjømat til fermentert napakål. Denne typen småretter har sine røtter fra tidsperioden Koreas tre kongedømmer, som varte fra 37 år f.Kr. til år 7. Det var på denne tiden fermentert mat ble vanlig og tilgjengelig. De regionale forskjellene finnes i kimchien også: I nordlige strøk vil du merke at kimchien har mindre salt og chili, med en mer vannaktig form. I sørlige strøk inneholder den mer salt og chili samt en rekke typer fermentert sjømat og fiskesaus.

Visste du forresten at under SARS-utbruddet i 2003 økte salget av kimchi med hele 40 prosent fordi sør-koreanerne trodde det ville beskytte dem mot sykdommen? Det sier litt om hvor stor betydning mat har for befolkningen. Det finnes nemlig en rekke helseretter som hundekjøtt. En spørreundersøkelse fra 2006 viste at hundekjøtt er den fjerde mest spiste kjøttypen i Sør-Korea.

Apropos mat, ta en tur til Sør-Koreas største matmarked i Gwangjang. Her kan du velge og vrake mellom 200 boder med alt fra kimchi til fersk sjømat. Dersom du er glad i matmarkeder kan en reise til Singapore anbefales. Markedet er mest kjent for spesialiteten fritert “nokdu bindaetteok”, mungbønne-pannekaker med risvin. Dersom du har lyst på et sunnere alternativ er boribap noe for deg, ris med grønnsaker. Markedet er det første permanente markedet i landet, og består faktisk av mye mer enn mat. Det finnes nemlig over 5000 butikker med over 20 000 ansatte her.

Med andre ord, en reise til Sør-Korea er garantert å holde deg god og mett. Det er mange spennende retter og drikker å prøve. Det er viktig når det er så mange spennende ting å se og oppleve!

Ta en tur til landsbyen Jeonju Hanok

Denne landsbyen ligger i byen Jeonju, som ligger sørøst i landet.

Byen er landets 16. største og er hovedstaden i provinsen Nord-Joealla. Denne regionen er spesielt viktig for turisme med fokus på koreansk mat, historiske bygninger, festivaler og en rekke andre aktiviteter. Regionen er spesielt kjent for Jeonju Hanok-landsbyen. Her kan du se over 800 tradisjonelle koreanske hus kalt Hanok. Stedet er et populært reisemål fordi den tradisjonelle landsbyen med gamle hus står i sterk kontrast til den moderne byen som omringer den. Dette fantastiske synet blir sett av hele 8 millioner årlig, og er en av de største attraksjonene i landet.

Byen var tidligere regnet som den spirituelle hovedstaden under Joseon-dynastiet, fordi den kongelige familien Yi hadde sine røtter herfra. Byens historie går imidlertid enda lengre tilbake i tid. Man har nemlig funnet spor etter innbyggere så langt som 10 000 år tilbake i tid.

En annen populær by er Busan. Den skiller seg imidlertid sterkt fra Jeanju ved at den er Sør-Koreas nest største by, og ligger rett ved vannet. Selv om beliggenheten er ved havet er ikke bademulighetene all verden. Da er nok en reise til Phuket heller å anbefale. Hele 3,6 millioner mennesker bor her, som også er landets viktigste havn. Her kan du besøke kulturlandsbyen Gamcheon. Bydelen var en slum helt til en rekke studenter i 2009 bestemte seg for å gi området en real “make over”. I dag er det en livlig og artig del av byen, med flere gode kafeer og kunstgallerier. Et av de bedre stedene å slå av et par timer. Da landsbyen ligger ved fjellsiden, er det lurt å ha på komfortable sko.

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret