Reise

Det er lettere å reise enn noen gang. TravelBird tar deg med hvor enn du vil!

Tilbud

Velg en avreisedato
77 tilbud
Vi reiser mer enn aldri før

Mennesker har reist i alle år. I starten reiste vi på jakt etter mat og ly, nå reiser vi for å komme oss vekk fra hverdagens mas og bry. Med mindre jobben din innebærer å reise, så klart. Reising er faktisk så utbredt at reise- og turistindustrien er blitt en av de største næringene i verden, og kom med et bidrag til verdensøkonomien på hele 7,6 billioner dollar i 2016. Dette omfavner blant annet flybilletter, hoteller, guider, restaurantbesøk og suvenirer. Det er kanskje ikke så rart at industrien er blitt så stor i nyere tid. Bare tenk på det: før fly og moderne transport kunne det ta mange uker før du nådde frem til destinasjonen din. Språkproblemer var utbredt, veiene var dårlige og farlige. Sist, men ikke minst: det var dyrt. Nå kan du bestille en billett i din egen stue og være i USA på et blunk - uten at det koster skjorta!

Vi reiser som oftest når vi har fri fra jobb. Dersom du er arbeidstaker i Norge har du krav på minst 25 dager ferie hvert år. Søndager og helligdager inngår ikke i disse. Det er også mulig å spare ferie. I en artikkel i Dagens Næringsliv fra slutten av juli i 2017 kan vi lese at Annika Falkengren ikke tok ut ferie på 12 år, som førte til at hun fikk utbetalt over syv millioner kroner da hun forlot jobben. Det kunne hun gjøre fordi man som kjent får utbetalt feriepenger. Kort fortalt er feriepenger 10,2 prosent av det arbeidstaker tjente året før. Dette er kompensasjon for at du ikke jobber når du har ferie, og dermed ikke tjener penger. Dersom du faktisk jobber, og ikke tar ferie, vil du ha blitt trukket for mye i feriepenger, og har krav på å få dette tilbakebetalt. Enten i form av lønn eller ferie. Det finnes dog forskjellige regler på ulike arbeidsplasser, så dobbeltsjekk med arbeidsgiveren din før du bestiller flyreiser. Det er også kun mulig å få tatt ut ferie i form av penger dersom arbeidsforholdet opphører.

Vi reiser også mer og mer: Ifølge Statistisk Sentralbyrås egen Reiselivsundersøkelse reiste vi 0,5 prosent mer i andre kvartal 2017, sammenlignet med andre kvartal i 2016. I tillegg er vi lengre på reisefot: Antall overnattinger økte med 13,4 prosent i andre kvartal 2017, sammenlignet med samme tid i fjor. Fallende arbeidsledighet og bedring i verdensøkonomien kan være mulige forklaringer på tallene. I tillegg utvikler teknologien seg, som senker prisene. Tjenester som Airbnb og Uber har økt tilgangen på overnattingsmuligheter og taxitjenester. Dette har ført til at flere velger å legge reisen utenlands enn å sitte hjemme.

Turisme var, og er fortsatt, en måte å komme ut av fattigdom på. Derfor satset mange land og byer på turisme. I starten gikk det greit. Turistene sprøytet inn store pengesummer i økonomien, som lokalbefolkningen nøt godt av. I dag er imidlertid situasjonen blitt en annen i en rekke byer: I blant annet Roma, Barcelona og Amsterdam, er lokalbefolkningen lei av de store mengdene med turister. Flere av disse har kjøpt opp feriehus, og tjenester som Airbnb driver husprisene opp for de lokale innbyggerne, som blir nødt til å flytte lenger unna sentrum. I en artikkel publisert av Dagbladet i juli 2017, uttaler geologen Gerard Hau at turister har tatt over Mallorca. Husleien er skutt i været, og flere hus er kjøpt for å bli leid ut. I TravelBird er vi opptatte av bærekraftighet, og har tett samarbeid med den lokale befolkningen for å sikre bærekraftig turisme!

Vet du hva det mest besøkte landet i verden er?

Det er faktisk Frankrike!

Spania var det mest populære reisemålet i 2016

Når såpass mange reiser i løpet av ett år må vi spørre oss selv hvorfor. Vi kan starte med hvor vi reiser. Ifølge Reiselivsundersøkelsen fra SSB, var Spania det landet nordmenn reiste mest til i 2016. Nummer to på listen var Sverige, etterfulgt av Danmark, Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Felles for toppdestinasjonene er at de er i Europa. Vi kan se på det økonomiske først: Det er billige flybilletter til alle disse landene. Det generelle prisnivået er også lavere enn i Norge, men det er de aller fleste land, så det ville vært urimelig å legge for stor vekt på det.

Toppdestinasjonene har annerledes kultur, språk og mat, men er ikke så annerledes at man får tidenes kultursjokk når man går ut av flyplassen. Dette betyr at man ikke trenger all verdens med planlegging før man reiser, som er perfekt for de med en travel hverdag. Kanskje landenes popularitet kan forklares med snøballeffekten: Jo flere som reiser til landene og forteller venner og bekjente, desto flere vil dra dit. Dette fører igjen til bedre tilbud, billige reiser og bedre turist-infrastruktur i landene.

Selv om disse faktorene kan forklare hvorfor vi reiser til landene vil reiser til, forklarer det ikke hvorfor vi reiser i utgangspunktet. Det enkle svaret er nok at for hvert menneske som reiser, finnes det en grunn til å reise. Heldigvis finnes det spørreundersøkelser vi kan lene oss på for å komme nærmere svaret. Fra en undersøkelse utført av Respons Analyse i 2012, svarer hele 53 prosent at sol og varme er de viktigste momentene når de velger reisemål. Da er det ikke rart Spania kommer såpass høyt. Videre kan vi se at 48 prosent mener det også er viktig å oppleve nye land og steder, og at en kombinasjon med sol og varme er viktig. Til slutt svarer 46 prosent av pris er en viktig faktor for å bestemme hvor reisen skal gå. Nå som charterferier og restplasser til Spania blir billigere og billigere er det ikke rart reisemålet blir mer attraktivt.

Men hvorfor reiser vi til Sverige? Heldigvis har noen foretatt en undersøkelse på det også, nemlig Infact. I en artikkel fra ABCnyheter kommer det frem at den største grunnen til at nordmenn drar til Sverige i sommerferien er utvalget av severdigheter og familieparker. Det er ikke overraskende: man ønsker gjerne å få nye opplevelser og inntrykk når man først er på ferie. I tillegg er det viktig at barna også koser seg, ellers kan fort hele reisen bli ødelagt.

Et annet interessant poeng om nordmenns reisevaner i 2016 er at antall flyreiser til Spania har passert antall reiser til Sverige. Det er første gang det skjer, ifølge SSBs tall. Svimlende 1 290 000 spania-reiser ble foretatt i 2016, en økning på 48 000 fra fjoråret. Sverige-reiser gikk imidlertid ned 20 prosent sammenlignet med 2015.

På et gitt øyeblikk er det 61 000 mennesker i lufta over USA.

Du kan bli en av dem!

Det jobbes med å lage kortdistansefly drevet utelukkende av elektrisitet!

Det finnes mange måter å reise på: fly, buss, tog, buss, sykkel og båt, for å nevne noen. Den desidert mest populære måten å reise på er fly. Den internasjonale organisasjonen for flyselskaper, International Air Transport Association, regner med at kommersielle fly kommer til å frakte omtrent fire milliarder passasjerer innen utgangen av 2017. Til sammenligning fraktet kommersielle fly kun to milliarder passasjerer i løpet av 2002. For å frakte alle disse passasjerene trenger man mange fly. Ifølge en nettside for flyentusiaster, airliners.net, finnes det omtrent 40 000 fly i verden.

Flyreiser er også veldig forurensende. Det har flyselskapet EasyJet og energiselskapet Wright Electric bestemt seg for å gjøre noe med, ifølge en artikkel i den britiske avisen The Guardian. Sammen skal de utvikle batteridrevne fly for reiser på under to timer. Sjefen for EasyJet uttalte til avisen at han for første gang i karrieren kan se for seg en fremtiden uten flydrivstoff. Videre sier han at det nå er et spørsmål om når, og ikke hvis, kortdistansefly vil være batteridrevet. Dette vil også få ned kostnadene, og gi forbrukerne billige reiser.

Det er ikke bare flyflåten som fornyer seg. I en artikkel publisert av Dagens Næringsliv står det at Tide buss har bestilt 35 elektriske busser som skal brukes i Trondheim. Bussene er fra Volvo, og består av 25 “vanlige” busser og ti leddbusser. Teknisk direktør i Tide Buss, Jan Helge Sandvåg, sier til avisen at selskapet tror på elektrifisering av offentlig transport. Videre sier han prosjektet vil bli et utstillingsvindu i Norge og Europa. Bussene skal på veien i august 2019. Selv om de ikke skal kjøre utenlands, er det bare et spørsmål om tid før det blir en vanlig reisemåte, i hvert fall innenlands!

El-sykler øker også i popularitet. Dette er en gladnyhet for mange, men i en artikkel publisert på Hegnar.no kan vi lese at European Bicycle Manufacturers Association er bekymret. Det har seg nemlig slik at importen av kinesiske el-sykler til Europa har gått fra omtrent null i 2010 til 800 000 i 2017. Det er ikke nødvendigvis et problem i seg selv, men siden kinesiske myndigheter subsidierer produksjonen av el-syklene er salgsprisen lavere enn produksjonskostnadene. Du kan få en kinesisk el-sykkel for så lite som 3500 kroner i Europa, mens en lokalprodusert sykkel ofte koster opp mot 16000 kroner. Fordelen med el-sykler er at det er like lett å sykle i nedoverbakke som i oppoverbakke, så du kan reise til jobb eller utforske bratte byer uten å slite deg helt ut.

Det nytter ikke å kaste seg på en elektrisk buss, fly eller sykkel til et fremmed land dersom du ikke har visum. Man må nemlig ha visum for å reise til enkelte land. Hvordan få visum og hva er visum? Et visum er et bevis på at du har tillatelse til å reise inn til det enkelte landet. Det finnes forskjellige typer visum, som blant annet turistvisum, besøksvisum og transittvisum. Du trenger et turistvisum hvis du skal bo på et hotell, et besøksvisum hvis du bor hos venner eller slektninger og et transittvisum hvis du bare skal gjennom landet på en reise og ikke skal overnatte. Noen land trenger man ikke visum til dersom man har norsk pass. Dette gjelder blant annet land i Schengen-sonen.

Ut på tur, aldri sur!

Studier viser at penger brukt på reise gjør deg lykkeligere enn penger brukt på materielle goder.

Her er noen gode tips og triks til din neste reise!

Det er flere ting du må huske på når du reiser: Det første er selvfølgelig å sjekke om TravelBird har noen spennende reisepakker eller tilbud til destinasjonen din. Det andre er å undersøke om du trenger visum og dersom du gjør det, ta hånd om dette. Det lønner seg også å finne flybilletter tidlig, da får du billige reiser enn om du bestiller dagen før. Så må du bestemme deg for å om du vil komme deg til destinasjonen din med en flyreise, båt, bil eller tog, og bestille billetter.

Det finnes mange måter å reise på, og for hver av disse må du forberede deg på forskjellige måter. Et godt backpacking tips er ikke å ta med seg for mye, da det er greit ikke alltid å være avhengig av å lempe sekken fra seg et sted. Videre er det for noen greit å booke hotell eller hostel på sparket mens du reiser. Da kan du reise hvor du vil akkurat så lenge du føler for det. Til enkelte land, som Kina, må du ha reiseruten og hotellbestillingene i orden før du reiser for å få visum. For andre kan det være greit å bestille alt av flybilletter og hotell eller hostell før du reiser, slik at du bare kan slappe av og nyte ferien.

Har du en jobb som krever at du reiser mye, blir det fort mange forretningsreiser. Da er det lurt å innarbeide gode rutiner, slik at du slipper å sløse vekk masse tid og penger hver gang du reiser. Kanskje tog er raskere enn taxi inn til byen fra flyplassen? Kanskje det er omvendt? I tillegg har reiseselskaper som oftest lojalitetsprogrammer og bonusordninger, som kan gi deg gratis oppgraderinger og fine rabatter.

Tips til reise med barn kan være å sjekke nyhetene. Senest i april 2017 hadde tv2.no en artikkel om at Verdens helseorganisasjon melder om meslingutbrudd i flere europeiske land. Land som Italia, Romania og Belgia har hatt spesielt store utbrudd. De anbefaler derfor at man vaksinerer barna tidligere enn vanlig dersom man skal reise til de rammede områdene. Helsesøster Kathinka Bruun, sier til avisen at man burde ta kontakt med helsestasjonen, slik at de kan ta en vurdering på om man burde vaksinere tidligere eller ikke.

Det aller viktigste når man reiser er å ha godt humør. Man kan planlegge så nøye man bare vil, men uforutsette hendelser kan inntreffe når som helst og mot hvem som helst. Å ha evnen til å ta utfordringene med et smil og holde hodet kaldt er kjempeviktig, både for din egen mentale helse og reisen din. Med det sagt er det bare å hoppe i det! God reise!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret