tilbud

Zanzibar ferie

Du kommer ikke nærmere et sydhavsparadis med kritthvite strender, palmer, kokosnøtter og bølgesus enn på Zanzibar. Få reiseinspirasjon til din Zanzibar ferie hos oss i TravelBird!
Se mer:

Det øyeblikket du ankommer Zanzibar blir du transportert gjennom århundrene til oldtidens Persia.

Til historier om Shirazi kjøpmennene som inspirerte sjøfareren Sinbad, den oppdiktede sjømannen kjent fra Tusen og en Natt, til Swahili-prinsens hoff og omanske sultaner, og til India. Monsunvindene har formet kulturen og landskapet her de siste 2000 årene, og gitt Zanzibar sitt karakteristiske preg. Stone Town, Zanzibars gamleby, byr på arabiske arkitektur som gir en eksotisk urban bakgrunn til de bui-bui kledde kvinnene, og baospillende mennene. Landsbylivet langs kysten preges av tradisjonelle dhow-fiskebåter som setter seil når tidevannet er høyt, og kvinner som dyrker tang i den pulverhvite korallsanden. På Pemba, finner du gårder oppover åssidene, og bøndene laster kasser etter kasser med spiseklar mango. Med sin unike kultur og tropiske tablå gir øygruppen et unikt utvalg av hva det indiske hav har å by på. De postkortperfekte hvite sandstrendene og det azurblå havet gir deg en uforglemmelig reise. Her kan du nyte sol på kroppen og sand mellom tærne i dagevis, om ikke ukesvis av gangen.

Paradisøya Zanzibar finner du utenfor kysten av Tanzania. Øya er kjent for bryllup, krydder, og som Freddy Mercurys fødested, men visste du at den i 130 år var hovedsetet til Det omanske riket? Øyas unike plassering gjorde den til et viktig knutepunkt mellom Europa, Afrika og den arabiske verden. Zanzibar var under portugisisk kontroll frem til 1698, da Oman invaderte øya. Slavehandelen florerte under omansk styre, og all arabisk slavehandel ble styrt herfra. Elfenben og slaver var på den tiden Midtøstens to største eksportartikler, og i 1887 fikk engelskmennene virkelig øynene opp for øya. Ni år, og verdens korteste krig senere var Zanzibar under britisk styre. Slavehandelen var med det historie, og øyas slaver ble frigjort.

Dra dit pepper'n gror

Visste du at pepper er det mest dyrkede krydderet på Zanzibar?

Det er tre ting du absolutt bør få med deg på din Zanzibar ferie.

Dette er kryddersafari, guidet rundtur i Stone Town, og snorkling med delfiner. Krydder er Zanzibars største eksportartikkel, og en rundtur på en krydderplantasje kan sterkt anbefales. Her får du lukte, smake, kjenne på og leke med alt fra pepper og muskat, til kanel, kokosnøtter og appelsiner. I Stone Town finner du trange gater og rik historie, og på kveldstid anbefales det å dra ned til havna for å kjøpe mat fra de lokale bodene. Snorkling med delfiner er noe mange drømmer om, og her får du gode muligheter for det!

Den beste tiden å besøke øya på er i perioden desember til februar, og fra juni til oktober. I juli finner du en rekke kulturarrangementer, inkludert en internasjonal filmfestival og Mwaka Kogwa, persisk nyttår. Her utkjempes det en rituell kamp som avsluttes med brenning av en hytte, og spådommer for det nye året gjøres basert på hvilken retning røyken tar. Guidede turer arrangeres for å besøke festivalen, og du får god innsikt i de lokale skikkene.

Spennende serverdigheter

På din Zanzibar ferie finner du en unik samling av historiske serverdigheter

En av de mest fremtredende bygningene i gamle Stone Town, er smakfulle Beit el-Ajaib.

Her finner du Zanzibars historiske og kulturelle nasjonalmuseum. Det ble bygget som et sermonielt palass i 1883 av Sultan Barghash, og er en av de største byggene på Zanzibar. Inne finner du utstillinger av dhowkulturen i det indiske hav, og Swahilis sivilisasjonen og Zanzibar på 1800-tallet. Her finner du også en mtepe i full størrelse, som er et tradisjoelt Swahilsk seilfartøy bygget med planker som holdes sammen av trenagler og kokosfibre. Nordvest for Chake Chake, finner du en tynn, lang stripe med land som stikker ut i havet. Her finner du ruinene av Ras Mkumbuu, Afrikas eldste kjente muslimske by. Den ble grunnlagt på 700-tallet, og var på 900-tallet en av de største langs Afrikas øst-kyst. Her finner du en stor moské, samt noen hus og graver fra 1300-tallet.

Ta turen til den anglikanske katedralen, som er den første av sitt slag i Øst-Afrika. Katedralen ble bygget i 1870 av Universitetenes Oppdrag til Sentral-Afrika, på tuftene av det gamle slavemarkedet. Alteret, som består av en hvit marmorring omgitt av rødt, symboliserer slavens blod. Den er visstnok plassert på stedet hvor slavene ble pisket med en stikkende gren/kvist. Slavenes minnesmerke i hagen er også verdt å oppsøke. Skulpturen er laget av den svenske kunstneren Clara Sornas, og består av fem slavefigurer som står i en grop under bakkenivå. Figurene dukker opp fra den grovt huggede steinen, og fremstår håpløst fanget, med skuldre som er sammensunket i fortvilelse. De er lenket sammen, og synet er både uforglemmelig og urovekkende.

Parker, palass og pepper på din Zanzibar ferie

Du finner noe for enhver på din Zanzibar ferie

Langs vannkanten ved Forodhani Gardens finner du det ærverdige palassmuseet Beit el Sahel.

Bygget ble bombet av britene i 1895, og er en rekonstruksjon av Sultan Seyyid Saids 1800-talls palass. Det ble omdøpt til Folkets palass i 1964, da den siste sultanen ble styrtet. Her finner du en bemerkelsesverdig samling av bankettbord, portretter, troner og et vannklosett, som har overlevd tidens tann og herjinger. Palasset og dets tilhørende harem, var i sin tid et selvstendig økosystem med hevede private gangveier som krysset byens gater. Prinsesse Sayyida Salmes, den yngste av Sultan Said bin Sultans 36 barns fascinerende bok Memoirs of an Arabian Princess, gir en fascinerende innsikt i palasslivet. Boken ble publisert i 1886, og er den første kjente autobiografien av en Arabisk kvinne. Prinsesse Sayyida Salme forårsaket i sin tid en skandale da hun rømte til Hamburg med en tysk kjøpmann i 1866.

Palasset Mtoni er en annen spennende severdighet øya har å by på. Det er det eldste palasset i Zanzibar, og ble bygd for Sultan Seyyid Said i 1820. Her bodde sultanens eneste rettmessige kone, samt hans andre koner og barn. Palasset var vakker med utsikt over havet, en stor hage med gaseller og påfugler, samt en moské. I dag finner du en kunstnerisk ruin med store takløse haller og arabiske buer. En annen severdighet det er verdt å få med seg på din Zanzibar-ferie er skogsreservatet Ngezi, en fantastisk frodig skog som tidligere dekket vestlige Pemba. Drar du 11km nordøst for Zanzibar Town, finner du de persiske badene Kidichi, som ble bygget til Sultan Seyyid Saids persiske kone i 1850 blant øyas krydderplantasjer. På markedet Darajani finner du et fjell av krydder, fisk, kjøtt, levende kyllinger, sko og mobiltelefoner for salg i ulike haller og kronglete smug. Besøk markedet om morgenen før det blir for varmt og kle deg passende. Har du penger til overs kan du benytte sjansen til å ta med deg en blå edelsten hjem. Stenen kalles Tanzanite, og finnes kun i Tanzania og på Zanzibar. Visste du at dens ekstreme sjeldenhet og unike farge gjør den til en av verdens mest ettertraktede steiner? Opplev den på din Zanzibar ferie!

Kan vi hjelpe? Finn svar på ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.
Besøk hjelpesenteret